Aksaray

18.04.2024

  • İMSAK 04:29
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:30
  • YATSI 20:52

Belediye; Su Kalitesi Kontrol Altında

Belediye; Su Kalitesi Kontrol Altında

Belediye; Su Kalitesi Kontrol Altında

Aksaray belediyesi su işleri müdürlüğü son günlerde içme sularında meydana gelen koku nedeniyle bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şehrin büyük oranda içme suyunun karşılandığı mamasın barajında yosunlaşma, alg üremesi ve gece-gündüz sıcaklık farkı; tesiste üretilen içme suyunun suyun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan kalitesine olumsuz bir etkisi olmamakla birlikte, bahse konu durum, koku, tat gibi estetik parametrelerde değişikliğe sebep olduğu söylenerek şu görüşlere yer verildi;

?Şehir içme suyunun ortalama olarak % 45 i Mamasın Barajından, %40 ı Bağlıköy Yer altı suyundan ve %15 i Helvadere tatlı su kaynağından karşılanmaktadır.

            Şehrimizin ana içme suyu kaynağı Mamasın Barajıdır. Mamasın Barajı 1960´lı yıllarda sulama amacıyla yapılmış bir barajdır. 1998 yılından itibaren içme suyu amaçlıda kullanılmaktadır. İçme suyu, barajın sulama suyu kanalından alınmaktadır. Barajda ayrıca olta-ağ balıkçılığı ve kerevit avcılığı yapılmaktadır. Barajı besleyen bu kaynaklar; akış güzergâhında bulunan yerleşim yerleri, turistik tesisler ve tarım arazilerindeki uygulamalar neticesi kirliliğe maruz kalmaktadır. Mamasın barajı etrafındaki arazilerde yoğun tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Bu faaliyetler neticesinde mamasın barajına direkt veya karasu deresi ve Melendiz Irmağı yolu ile kirlilik yapıcı atıklar taşınmaktadır. 50 yıla yaklaşan bir hizmet ömrü olması sebebi ile baraj tabanında yoğun kirleticilerin bulunduğu bir çamur tabakası oluşmuştur. Ayrıca bahar ve yaz aylarında birçok kez (halk arasında yosun diye bilinen) alg patlaması meydana gelmektedir.

            Mamasın barajı en büyük içme su kaynağı olup, buradan alınan su belli bir fiziksel ve kimyasal arıtımdan sonra şehre verilmektedir. Diğer iki yeraltı su kaynağında ise arsenik giderimi yapılmakta olup demir 3 klorür dozlamasına dayalı basınçlı kum filtreleri sistemini barındıran bir arıtmaya tabi olduktan sonra su şehre verilmektedir.

            Her yılın özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında karşılaşılan bu sorunun kısmen giderilebilmesi için DSİ Genel Müdürlüğü ile bu yıl bir takım önlemler ve çalışmalar yapılmış olup, bu yıl ciddi anlamda tat ve koku problemi yaşanmamıştır. Fakat son zamanlarlarda mevcut şebeke suyunda hissedilir biçimde ortaya çıkan tat ve koku probleminin nedeni,  gece ve gündüz sıcaklıkları arasındaki farkın büyük olması sebebi ile taban suyunun üstte bulunan su ile karışmasına bağlı olarak baraj gölünün her katmanına tat ve kokunun yayılmasıdır.

            Aksaray Belediyesi olarak bu sorunun tamamen çözülmesine yönelik bir su politikası oluşturulmuş olup, kısa, orta ve uzun vadede projelerin hayata geçirilmesi ile beraber son bulması hedeflenmiştir. Bu kapsamda,2014 yılında yapılan keson kuyu ile  Bağlıköyden alınan yer altı su kaynağının kapasitesi %35 arttırılmıştır.

            Ayrıca; Bağlıköy mevkiinde 6 adet kuyu açılmış olup bu kuyuları mevcut içme suyu sistemine dahil edilmesi için,6 Ocak 2015 tarihinde İsale Hattı ve Depoların Proje İhalesi yapılmış,  Projeler tamamlanmış olup 2015 Ekim ayı içerisinde inşaatının ihale aşamasına gelinmiştir. Yeni Arıtma Tesisinin Proje ihalesi ise,17 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir.

            Mamasın Barajından alınan suyun kalitesini arttırılmasına yönelik, mevcut arıtma tesisinin rehabilitasyonu ve ek bir arıtma ile tat ve koku gideriminin de olduğu yeni bir arıtma ile ilgili fizibilite çalışmaları tamamlanmış olup,proje+uygulama safhasına geçilmiştir.

            Ayrıca; son günlerde oluşan tat ve koku probleminin giderilmesine yönelik, Bağlıköy arıtma tesislerinde yedek sistemler de devreye alınmış olup, kokunun kaynağı olan Mamasın Barajından alınan su miktarında azaltılmaya gidilmiştir.

            Sıcaklıkların ve su tüketiminin oldukça yüksek seyrettiği bu günlerde müdürlüğümüz çalışanları her zamankinden daha fazla gayret ve özen ile çalışmalarını sürdürmekte, Aksaray halkının düzenli ve kesintisiz olarak sağlıklı suyla buluşturmak için her türlü tedbiri almaya devam etmektedir.? Denildi.

 

 



Aile ve Sosyal Hizmetler'den 'şiddete karşı' üçüncü araştırma
Aksal’dan borç krizine yorum
Kira anlaşmazlıkların yüzde 80'i davaya dönüşüyor
'Orta Koridor' Kalkınma Yolu ile güçlenecek
41 ilde 'Narkoçelik-12'! 268 gözaltı
Süt ve süt ürünleri üretiminde artış
CHP'li vekil Suiçmez'den Adalet'in mülakat sonuçlarına tepki
Turist rehberi düzenlemesi TBMM'den geçti
Meteorolojiden kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı
2 bini aşkın düzensiz göçmene İçişleri 'Kalkan'ı!
AK Parti MKYK toplantısı sona erdi
Yeşilay'dan gençlere kısa film yarışması
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimse farklı heveslere kapılmasın
TBMM'de 23 Nisan 4 gün sürecek
Gündem olan 'Bombacı Mülayim' polis çıktı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9550,18%0,21
  • DOLAR

    32,54% 0,28
  • EURO

    34,88% 0,50
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,10
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00
  • Perşembe 25.6 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı