Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Bekir Kaya´nın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Bekir Kaya´nın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Bekir Kaya´nın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Aksaray Şube Başkanı Bekir Kaya yazılı bir açıklama yaptı.Kaya; Dünya´da tahminen 1 milyardan fazla, Türikye´de ise yine tahminen 9 milyon dolayında engelli yaşadığını belirtti.Engellilerin sosyal ve siyasi katılımda olduğu kadar ulaşım, istihdam ve eğitim alanlarında da toplumun diğer kesimleriyle eşit koşullara sahip olmadığını belirten Kaya açıklamasında: ?Toplumsal yaşama katılma hakkının temeli ise istikrarlı demokrasilere, etkin vatandaşlığa ve vatandaşlık bilincine, toplumdaki eşitsizliklerin azaltılmasına dayanmaktadır.Birleşmiş Milletler, 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık tarihini, Dünya Engelliler Günü ilan etmiştir. Böylece iki hedefe erişmek amaçlanmıştır: Birincisi herkes için erişilebilir ve kapsayıcı bir toplumun yararlarına dikkat çekmek. İkinci olarak da engelliliğe ilişkin konularda toplumda farkındalık yaratmak?

 

Kaya;1992 yılından bu yana engellilere ve haklarına yönelik olumlu bazı gelişmeler yaşandığını Belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen ve ülkemizin de onayladığı ?Engellilerin Hakları Sözleşmesi? bu alanda atılan en önemli adımlardan birisi olmuştur. Ülkemizdeki mevzuat kısmen bu sözleşme hükümleri çerçevesinde yenilenmiştir. Yaşanan bu gelişmeler, bizleri sevindirmektedir. İçinde bulunduğumuz koşullar düşünüldüğünde ihtiyaçlarımız bakımından henüz istediğimiz düzeye ulaşamadığımız da bir gerçekliktir.

Birleşmiş Milletler, 2015 Dünya Engelliler Günü için 3 temel başlığı öne çıkarmaktadır. Bunlar:

1) Kentleri herkes için kapsayıcı ve erişilebilir yapılması,

2) Engellilere ilişkin veri ve istatistiklerin iyileştirilmesi,

3) Toplumda görünmez durumdaki engellilerin koşullarının iyileştirilmesi.

Dünyadaki nüfusun yüzde 50´sine yakınının, Türkiye´de nüfusun yüzde 78´inden fazlasının şehirlerde yaşadığı, ileride daha da artacağı düşünülürse bu gündem maddeleri daha iyi anlaşılmaktadır?

Aksaray Belediyesi tarafından çok önemli çalışmalar yapıldığını ve bunlar için teşekkür ettiklerini belirten Kaya; ?Bizler atılan her olumlu adıma sarılmalı ve onların daha da geliştirilmesi için birlikte çaba sarf etmeliyiz, Engellilere ve ailelerine verilen maaşlar, asgari ücretin artırılmasıyla kısmen artacaktır. Bu en azından geçim koşullarımızı düzeltmemiz açısından olumludur.  mevcut sistem engelliyi ve ona bakmak zorunda ailesini asgari yaşam koşullarının altında bir gelirle yetinmek durumunda bırakmaktadır. Sıkıntı çektiğimiz bir diğer konu ise, Sağlık Uygulama Tebliği ile sağlık hizmetlerinden yararlanma koşullarımızın sürekli değiştirilmesidir. Bu konuda, bir istikrar sağlanamamakta, bu da sağlık hizmeti alan engellileri zor durumda bırakabilmektedir.

Bizler hep söylediğimiz bir gerçekliği bir kez daha, hayat buluncaya kadar tekrarlamaya devam edeceğiz; İnsanca, onurlu ve barış içinde bir yaşam? istiyoruz.



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli