Aksaray

28.04.2024

  • İMSAK 04:12
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:05

BEDRİYE MEDRESESİ ŞEHRİN EN GÖZDE MEKÂNI OLDU

BEDRİYE MEDRESESİ ŞEHRİN EN GÖZDE MEKÂNI OLDU

BEDRİYE MEDRESESİ ŞEHRİN EN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, hayata geçirdiği projeler ve yatırımlarla şehri yeniden imar ederken geçmişe ışık tutan birçok tarihi yapıda restorasyon çalışmasını tamamlayarak tarihi yapıları koruma altına aldı. Belediye Başkanı Dinçer, restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan Bedriye Medresesi’ndeki fotoğrafıyla kişisel sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Son 5 yılda birçok restore projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Dinçer, “30 yılda yapılabilecek restorasyon çalışmasını 5 yıla sığdırdık” dedi.
Yıllardır atıl durumda kalan ve Selçuklu Dönemi’ne ait yapılardan biri olan Bedriye Medresesi, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Aksaray Belediyesi iş birliğinde restoresi tamamlanarak hizmete açıldı. İçerisinde kafeterya, kütüphane ve doğal taş kütüphanesi olan Bedriye Medresesi-Kitap Kahve şehrin en gözde mekanları arasında yer aldı.  

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, yapılan restore ile ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak “Yanından geçerken hep derdik. ‘Kimse görmez mi? Şehir merkezinde böyle bir alan neden atıl duruyor?’ diye.

Şimdi yaptığımız restorasyon çalışması ile şehrin en gözde mekanlarından birisi haline geldi.

30 yılda yapılan restorasyon çalışması kadar 5 yılda çalışma gerçekleştirdik. Yeni dönemde de şehir merkezinde atıl durumda kalan tek bir tarihi yapı bırakmadan çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 

Selçuklu dönemi eseri olan Bedriye Medresesi inşa edildiği tarihlerde medrese, Osmanlı’nın son dönemi ile erken Cumhuriyet Dönemi’nde fetvahane olarak hizmet verdiği biliniyor.
Aksaray Belediyesinin girişimleriyle restore yapılarak şehrin önemli kültür varlıklarına kazandırılan Medrese, zengin kütüphane içeriği ve kafeteryasıyla ziyaretçilerine adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor. Medreseye gelenler çay ya da kahve eşliğinde kitap okuyabiliyor veya ders çalışabiliyor. Kafeteryasında ki yiyecek çeşitliliği gelenleri memnun bırakıyor.    

Aksaray Belediyesi ile Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca Aksaray’da Kalanlar Mahallesi’nde Selçuklular dönemine ait Tarihi Kalanlar Köprüsü, Kılıçaslan Tepesindeki II. Kılıçarslan Köşkü ve Türbesi, II. Kılıçarslan Hamamı, darp olarak bilinen Melik Mahmut Gazi Hangahı, Bedriye Medresesinde, Yusuf Hakiki Baba, Hasas Baba, Hamza Baba ve Kemal Baba türbelerinin restore çalışması tamamlandı. Pir Ali Sultan ve Cemalettin Aksaray’i Türbelerinde restorasyon çalışmalar

tamamlanma aşamasına geldi. Önümüzdeki günlerde Terlemez Baba ve planlanan tarihi yapılar da restore edilerek gün yüzüne çıkacak.  
 



İYİ Parti'nin yeni başkanı belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan darbedilen öğretmene “geçmiş olsun” telefonu
Bakanı Yumaklı, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti
Başkan Hürriyet, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti
Ankara – Sivas hızlı treni 1 yaşında
Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı
Yeni müfredatla yeni yaklaşım!
Merkez'in rezervleri azalışta!
Gabar’da Timur’un Pençeleri tarihe tanıklık ediyor
Hudut Kartalları'ndan geçit yok!
Ticaret'ten 'Ürün Güvenliği Haftası'na özel yarışma
CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı
İnşaat faaliyetleri halen pozitif
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde final heyecanı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.4 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 22.7 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı