Aksaray

27.04.2024

  • İMSAK 04:13
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03

Baharatların Piri Kimyonun Faydaları

Baharatların Piri Kimyonun Faydaları

Baharatların Piri Kimyonun Faydaları

Kimyon, iyi bir idrar söktürücü olarak görev yapar. Bu özelliği de böbreklerin iyi çalışmasını sağlayarak böbrek sağlığına katkı vermektedir.

 

Anadolu, baharat kültürünün oldukça gelişmiş olduğu bir coğrafyadır. Asıl itibariyle baharatların gelişi doğu dünyasında olmuştur. Özellikle Uzak Doğu, Hindistan, Orta Asya ve Orta Doğu kökenli olan baharat kültürü, zamanla batıya doğru yayılım göstermiştir. Ancak bu yayılıma rağmen batıda hâlâ doğudaki kadar baharat çeşidi ve kullanımı yoktur.

 

Doğunun en popüler iki baharatı ise karabiber ve kimyondur. Özellikle de Anadolu ve çevresinde karabiberin ve kimyonun kullanılmadığı ev neredeyse yoktur. Kimyon, maydanozgiller familyasından bir bitkinin tohumlarına verilen addır. Bu tohumlar birkaç susam büyüklüğünde olmaktadır ve öğütülerek kullanıma sunulmaktadır. Kullanım şekline gelecek olursak öğütülen kimyon tohumları yemeklere lezzet vermesi amacıyla serpilir. Ayrıca tohumların çay şeklinde demlenerek tüketilmesi de rastlanan bir yöntemdir. Hangi şekilde tüketilirse tüketilsin kimyonun pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak baharatların faydalarından yararlanılırken son derece dikkatli olunmalı; doz aşımında zarara uğranacağı gözden kaçırılmamalıdır.

 

1- Lezzet Katıcı ve İştah Açıcı: Baharatların en bilinen özelliği, eklendikleri yemeklere lezzet katmalarıdır. Zaten kullanım amaçları da budur. Bu özellikleri dolayısıyla da iştah açma özelliğine sahiptirler. Ayrıca baharatlarda yer alan ıtırlı yapılar, midenin çalışmasını teşvik ederler. Bu durum da iştahın daha fazla açılmasını sağlamaktadır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfaklarının vazgeçilmez baharatlarından olan kimyon, bu yörenin insanlarının tüketim alışkanlıklarını bir hayli etkilemektedir. Hazımsızlığı gidermesi de açılan iştahın dirik bir süreç takip etmesini, iştahın her zaman korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca mide ve bağırsaklarda biriken gazın giderilmesini sağlayarak şişkinlik hissini ortadan kaldırır. Bu sayede yenilenler hızla sindirilerek tekrar yemek isteği ortaya çıkar. Dolayısıyla kilo alamayanların kimyon tüketimi olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Öte yandan kilo sorunu olanların kimyonu yemeklerde kullanması doğru değildir.

 

2- Sinir Sistemi ve Beyin Dostu: Beyin ile ilgili sorunları ortadan kaldıran kimyon, beynin daha iyi çalışmasını ve sinir sisteminin sağlıklı olmasını sağlar. Beyinden duyu organlarına ve vücudun diğer kısımlarına gönderilen sinyallerin daha sağlıklı gitmesi için gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesine ortam sağlar.

 

3- Boşaltım Sistemi: Kimyon, iyi bir idrar söktürücü olarak görev yapar. Bu özelliği de böbreklerin iyi çalışmasını sağlayarak böbrek sağlığına katkı vermektedir. Ayrıca bağırsak faaliyetlerini hızlandırır ve bağırsakta yer alan solucan, tenya gibi zararlılara doğrudan tesir ederek bu zararlıları öldürür ve vücuttan atılmasını sağlar.

 

4- Diğer Faydaları: Emziren annelerde süt artışı sağlar, böylece bebeklerin sağlıklı olmasına vesile olur. Yüksek tansiyonu düşürür; ancak tansiyon düşüklüğü sorununda kullanılması sakıncalıdır. Romatizmal hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Çay olarak kullanıldığında; balgam söktürür, solunum yolları ve idrar yolları enfeksiyonlarını iyileştirir, böbrekleri ve karaciğeri temizler, uyku sorunlarını ortadan kaldırarak rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

 

Küçücük bir bitki tohumu olan kimyonun bu denli mucizevî bir gıda olması, elbette ki hayranlık uyandırıcıdır. Ancak kullanımında doz aşımı yapılmaması, aşırıya kaçılmaması en doğrusudur. Bu nedenle kullanım esasları hakkında ve aklınıza takılan tüm konular hakkında detaylı bilgiye faydalarizararlari.com adresinden ulaşabilirsiniz.



Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı
Yeni müfredatla yeni yaklaşım!
Merkez'in rezervleri azalışta!
Gabar’da Timur’un Pençeleri tarihe tanıklık ediyor
Hudut Kartalları'ndan geçit yok!
Ticaret'ten 'Ürün Güvenliği Haftası'na özel yarışma
CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı
İnşaat faaliyetleri halen pozitif
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde final heyecanı
Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi
Taşımacılıkta bir sınır daha kalktı... Türk-Kırgız taşımacılığı serbestleşiyor
Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Kirazoğlu’dan Başkan Büyükkılıç’a ziyaret
Ticaret'ten IBAN kiralamalarına yakın mercek
Yeni müfredat askıya çıkarılıyor
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,43% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,65
  • GRAM ALTIN

    2436,25% 0,02
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.4 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu