Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Ayhan Erel; Siz Aksaray´dan Ne İstiyorsunuz?

Ayhan Erel; Siz Aksaray´dan Ne İstiyorsunuz?

Ayhan Erel; Siz Aksaray´dan Ne İstiyorsunuz?

Aksaray  Milletvekili Ayhan Erel Türkiye Büyük Millet Meclisinde Aksaray´ın sorunlarını dile getirmeye devam ediyor. Erel Genel Kurul konuşmasında şunları söyledi.Dünyada eşine ender rastlanan kültürel ve tabii güzellikleri bir arada bulunduran ve binlerce yıllık medeniyetin izlerini günümüze taşıyan Kapadokya alanının tarihî ve kültürel değerleriyle jeolojik ve jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, turizmden ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamak amacıyla hazırlanan bu kanunu eksikliklerine rağmen kısmen olumlu bulmaktayım. Emeği geçenlere yöre halkı adına teşekkür ediyorum.

Kapadokya´nın giriş kapısı olan Aksaray´ımızın bu kanun kapsamında bulunmaması bizi üzüntüye sevk etmiştir. Bu millet kürsüsünden, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere sesleniyorum, siz Aksaray´dan ne istiyorsunuz? On beş yıldır sözünü verdiğiniz demir yolunu yapmadınız, yüzde 70´i tamamlanmış havaalanında "yolcu yok" iddiasıyla havaalanımızı kaderine terk ettiniz. Bir hastane yaptınız, bir dokun bin ah işit misali neresine elimizi atsak elimizde kalıyor. Bir kilometre ötesinde Aksaray´ın çöp toplama alanı, kanalizasyonun araziye bırakıldığı yer. Kokudan hastanede sağlam insanlar bile hasta oluyor. Aksaray hâlâ içilebilir suya hasret.

Oysa Aksaray kurulduğu günden bu yana AK PARTİ´ ye en üst düzeyde destek vermiştir. Aksaraylılara karşılığı bu olmamalıydı. Bu kanunun aynısını Ihlara alanı hakkında kanun teklifi olarak hazırlayıp imza bölümlerini boş bıraktım. Bunu İYİ PARTİ olarak Meclise getirdiğimizde ne kadar haklı da olursak olalım, iktidar partisi tarafından kabul görmeyeceğini biliyorum. Bu nedenle kanun teklifi ve görüşmekte olduğumuz kanun teklifiyle sadece Kapadokya´nın yerlerini "Ihlara" olarak değiştirip bunu AK PARTİ grup başkan vekilimize takdim edeceğim. Onların imzasıyla Genel Kurula geldiğinde de Aksaray´ımız için, Türkiye´miz için biz "evet" diyeceğiz. Çünkü Aksaray Kapodakya´yla aynı tabii, tarihî ve kültürel değerlere sahip. Siz bir elmayı bu şekliyle ikiye ayırmış oluyorsunuz.

Kapadokya´nın incisi Ihlara Vadisi´dir. Allah´ın ateşe, suya ve rüzgâra yüklemiş olduğu görevle oluşan eser ilk Hristiyanları koruyup gözeten derin bir vadidir. Dik kaya duvarlarına oyulmuş mağara evleri, mabetleri ve yamaçlarına kurulmuş köyleriyle içinden geçen Melendiz Çayı, ona eşlik eden yeşil bahçeleriyle mucizeler dehlizidir. Kapadokya´nın en büyük manastırı Selime Manastırı, kervan yolu, kiliseleri ve manzarasıyla yine bu bölgenin gözdesidir. Peri bacalarıyla yılda 300 bine yakın yabancı, yerli turistin geldiği, seyrettiği güzel bir yerdir. Yine bölgemizde Saratlı ve Kırkgöz yer altı şehirleri bulunmaktadır. Tarih ve kültür cenneti Güzelyurt bu yörenin görülmesi gereken, korunması gereken yerlerindendir. Yine Sultanhani ve Yunus Emre´nin Çilehanesi ve Tapduk Emre´nin mezarının bulunduğu yerler, bu yerlerin tamamı Kapadokya´da birer değerdir. Dolayısıyla buraların da korunması, gelecek kuşaklara aktarılması için ya bu yasanın içine alınması ya da Ihlara alan yasası olarak yeni bir yasanın kabul edilmesini yüce Meclisten saygıyla arz ediyor, Kapadokya´nın bir parçası olan Ihlara Vadisi, yine Güzelyurt´taki Kilise Cami, açık hava müzesi, Selime. Anadolu´nun en büyük kervansarayı olan Sultanhanı. Aksaray´ın doğal güzelliği Hasan Dağı ve Eğri Minare´miz, Narlıgöl´müzle Kapadokya´nın devamı olan Aksaray´ın da ya bu kanun kapsamına alınmasını ya da yeni bir kanunla korunmasını teklif ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.

 

 



Bitkisel en yüksek yeterlilik fındıkta
Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu
ABD'li heyet TBMM'de
Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı
Düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Hızlı trenlerde bayram hediyesi
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
ABD'li heyet Türkiye'de
Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarına 'İletişim' yanıtı
Eti Maden personel alımı yapacak
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bilgin: "Sivas’ın menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım"
MEB'den ortak sınavların soru ve cevapları
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9113,82%0,37
  • DOLAR

    32,37% 0,19
  • EURO

    35,00% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2325,32% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3946,20% 2,77
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli