Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

ASÜ Türkiye´de Bir İlke İmza Attı

ASÜ Türkiye´de Bir İlke İmza Attı

ASÜ Türkiye´de Bir İlke İmza Attı

Embriyo transferi ile yüksek verimli Simental ırkı sığırlar elde etmek için harekete geçen Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi, önemli bir proje hazırladı. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı´nın da desteğiyle, Türkiye´de ilk kez Embriyo Transferi Uygulama, Eğitim ve Araştırma Merkezi kurmak için çalışmalar başladı. İlgili proje, ?Sığırlarda Embriyo Transferi Çalıştayı ve Proje Tanıtımı? isimli toplantıda detaylı şekilde anlatıldı.

- Konu Tarımsal Strateji Planında da Yer Almıştı -

Veteriner Fakültesi Konferans Salonu´ndaki etkinliğin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçifçi, çalışmanın hayırlara vesile olması dileğinde bulundu ve ASÜ Veteriner Fakültesi´nin akademik ve fiziki durumu hakkında bilgiler vererek, çalışmaya katkı sunanlara teşekkür etti. Tarım İl Müdürü Bestami Zabun ise yaptığı konuşmasında, Bakanlık çalışmalarına vurgu yaptı. Bitkisel üretimin arttırılmasına dair çalışmalar kapsamında önemli projelerin yürütüldüğüne dikkat çeken Zabun, ?Embriyo Transfer Merkezi, çeşitli paydaşların da katkılarıyla hazırladığımız Tarımsal Strateji Planımızda da vardı. Üniversitemiz eliyle yürütülecek olan bu çalışma KOP tarafından desteklendi. İnşallah bu çalışmada başarı sağlanacaktır? dedi. 

- KOP İdaresi´nden Projeye 3,5 Milyon Lira Destek -

Dünyada embriyo transferinin oldukça yaygın şekilde yapıldığını, Türkiye´de de çalışmaların devam ettiğini belirten KOP Koordinatörü Ümit Yorgancılar, ASÜ´de Embriyo Transfer Merkezinin, Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi şeklinde, farklı bir konseptte kurulacağını ifade etti. Burada hem eğitim, hem uygulama, hem de özellikle bölgedeki teknik elemanların yetiştirilmesinin amaçlandığına dikkat çeken Yorgancılar, ?KOP İdaresi olarak bu projeye 3,5 milyon lira katkı sağladık. Çalışma ile embriyo transferinin hem bölgemizde, hem de ülkemizde yaygınlaştırılması ve araştırma sonuçlarının ülkeyle paylaşılarak daha verimli şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde olduğu sürece desteklerimizi de arttıracağız. Özellikle et ithalinin fazla olduğu ülkemizde, bu çalışma ayrıca bir önem arz ediyor? şeklinde konuştu. 

- ASÜ´yü Öne Çıktığı İçin Tebrik Ediyoruz -

TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Halil İbrahim Özbayat da etkinlikte bir konuşma yaptı. Türkiye´de ki et açığını kapatmak ve ihtiyaç duyulan üretimi yapabilmek için iki metot olduğuna değinen Özbayat, bunların et sığırını çoğaltmak ve -ekonomik olması açısından- kombine ırklar oluşturmak olduğunu vurguladı. Dünyada ciddi bir damızlık popülasyonunun embriyo transferi ile elde edildiğine dair tespitlerini paylaşan TİGEM Genel Müdür Yardımcısı, ?Hayvan sağlığı bu manada önem arz ediyor. Önce sağlıklı bir anne, daha sonra da bu anneden çok sayıda buzağı elde etmeli ve bunları öldürmemeliyiz. Buzağıları öldürmediğimiz zaman sorun zaten ortadan kalkıyor. Çalışmalarımız esnasında embriyo transferi gündeme geldi. Akademisyenlerimizle görüştük ve onlar üzerlerine düşeni yapabileceklerini belirttiler. ASÜ başta olmak üzere, görüştüğümüz tüm hocalarımız bizlere destek verdiler. KOP´a, desteği için teşekkür ediyor; bu konuda öne çıktığı için de ASÜ´yü tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonra daha da güzel çalışmalara önderlik edeceklerine inanıyorum? dedi. 

- Hazırlanan Projede Dört Yıllık Büyük Bir Emek Var 

Çalıştay Moderatörü ASÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Ün de yaptığı açıklamasında, ASÜ´nün neden öne çıktığını anlattı. Türkiye´de meslek grupları içerisinde Veteriner Hekimlerin, aidiyet duygusu açısından birinci sırada olduklarına dikkat çeken Ün, ?Onlar bulundukları ilin, kasabanın, köyün ferdi olurlar ve en iyi şekilde hizmet ederler. Biz bu aidiyet duygusunu, üniversitemiz adına en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz.  Akademik teşvik bazlı değerlendirmelerde Fakültemiz son iki yıldır birinci. Türkiye´de Veteriner Fakülteleri içerisinde ASÜ Veteriner Fakültesi ikinci, yeni kurulanlar arasında ise birinci sırada. Bu, bizim aidiyetimizi gösteren bir tablodur. Bununla gurur duyuyoruz. Bu projeyi ortaya getiren arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. KOP bizi bu projeye uygun gördü ama bunun ardından 4 yıllık bir emek var. Biz Aksaray´ımızı benimsedik. Aksaray´ımızın da bizlere daha fazla destek olması gerekiyor? dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dursun, Doç. Dr. Tahir Karaşahin, Prof. Dr. Hakan Sağırkaya ve Prof. Dr. Hüseyin Erdem embriyo transferi, dünyadaki ve Türkiye´deki durum, projenin amacı ve uygulama teknikleri gibi konularda sunumlarını yaptı. Çalıştaya çevre illerden de katılım sağlandı.  

 



Bitkisel en yüksek yeterlilik fındıkta
Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu
ABD'li heyet TBMM'de
Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı
Düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Hızlı trenlerde bayram hediyesi
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
ABD'li heyet Türkiye'de
Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarına 'İletişim' yanıtı
Eti Maden personel alımı yapacak
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bilgin: "Sivas’ın menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım"
MEB'den ortak sınavların soru ve cevapları
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9123,42%0,48
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    35,01% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2324,07% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3919,16% 1,97
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli