Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Arkeoloji bölümü çok yakında aktif hale geliyor

Arkeoloji bölümü çok yakında aktif hale geliyor

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Arkeoloji Bölümü?nün çok yakın bir zamanda aktif hale geleceğini,

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Arkeoloji Bölümü’nün çok yakın bir zamanda aktif hale geleceğini, öğrenci almak için gerekli olan şartları fazlasıyla yerine getirdiklerini ifade etti.

- Eksikleri Tamamladık, Şartları Fazlasıyla Sağladık -

Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, “Zengibar Kalesi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları ve Kazı Projesi” konulu çalışmasının detaylarını anlattığı bir konferans verdi. Konferansa katılan ve açılış konuşmasını yapan ASÜ Rektörü Acar, Aksaray için son derece büyük önem arz eden Arkeoloji Bölümü’ne dair yaşanan son gelişmelerden bahsetti. Arkeoloji Bölümü’nün yakında aktif hale geleceğini kaydeden Rektör Acar, “Öğretim Elemanı eksiğimizi tamamladık. Artık YÖK’ten, Arkeoloji Bölümümüze öğrenci alma talebinde bulunmak için gerekli olan şartları fazlasıyla sağlamış durumdayız” dedi.

- Türkiye’nin En Önemli Üç Kazı Merkezi Aksaray’da -

Arkeoloji Bölümü’nün Aksaray Üniversitesi için son derece önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, şöyle konuştu: “Aksaray, Türkiye’deki en önemli üç kazı merkezinin hemen yanı başında bulunuyor. Türkiye’de birçok kazı merkezi var ama bunlar içerisinden bazıları -özellikle rastlanan bulguların uzandığı tarih açısından-  çok önemli ve öne çıkan merkezler. Bunlardan Güvercinkayası, Aşıklıhöyük ve Acemhöyük adı verilen üç önemli kazı merkezi, hemen yanı başımızda. Bu merkezlerdeki arkeolojik kazılarda, M.Ö 7-8 bin yılına kadar giden eserler, bulgular ortaya çıktı. Aksaray Müzesi’nde sergilenen bazı eserler, Türkiye’deki kazılarda bulunan en eski eserler arasında yer alıyor.”

- Yanlış Biliniyor; Arkeoloji Bir Kazı Bilimi Değildir -

Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, konferansının hemen öncesinde, Arkeoloji konusunda yaşanan bir yanlış anlamaya açıklık getirdi. Arkeoloji’nin kazı bilimi olarak bilindiğini ifade eden Doğanay, “Arkeoloji; geçmişte yaşamış insanların yaşam kavgası ve sanat adına ortaya koydukları eserleri tabakasına ve teknolojisine göre sınıflandıran, ait olduğu yeri saptayan bilim dalıdır. Kazı, bizim kullandığımız bir yöntemdir” dedi. Doğanay, kısa giriş konuşmasının ardından, çalışmasının detaylarını anlattı. Zengibar Kalesi’nde henüz tespit aşamasında olduklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, “Türkiye’de 250 yıldır devam eden arkeolojik kazılar var. Biz de, 20 yıla yakındır, Konya’nın güneyinde sürdürdüğümüz ve altyapısını hazırladığımız projemizi devam ettirmek istiyoruz” dedi.

 

Konferansı, Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Varol, akademisyenler ve öğrenciler de takip etti. 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli