Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Aksaray vilayeti Resmen 94 Yaşında

Aksaray vilayeti Resmen 94 Yaşında

Ali Genç Özel Haber

Bu gün işgal altındaki ülkemizi düşmanlardan kurtararak bağımsız bir ülke kurmak için 23 Nisan 1920’de kurulan Büyük Millet Meclisi (TBMM)’sinin kuruluşundan 5 ay 20 gün sonra 13 Ekim 1920’de  Şehirlerin atası, yer yüzünde maddi ve manevi ilimin gelişmesini sağlayan sayısız  ilkler ve teklerin merkezi Demir’in dünyada ilk defa kullanıldığı yer.

    Yine yeryüzünde ilk beyin ameliyatının yapıldığı ve buğdayın ilk defe yetiştirilmesi başta olmak üzere yer yüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan bir çok ilikler ve teklerin merkezi,Selçuklunun Şanlı Başkenti,İyi insanlar ve Zaferler diyarı Aksaray’ımızın 59 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Nolu kanunun resmi gazetede yayınlanarak resmen il oluşumuzun 94. yıl dönümü.

 

        Gazi Mustafa Kemal Paşa Başkanlığında oluşturulan BMM’ sine Niğde ilini temsilen Aksaray’dan katılan Çorakçı Zade Kara Vehbi Bey tarafından dönemin Meclis Başkanı Atatürk’ün ikna edilmesiyle onun tarafından 13 Ekim 1920’de Aksaray’ın il olmasını isteyen teklif verildi.

   Yapılan 40 Nolu teklifin kabulünden 5 ay sonra 21 Mart 1921’de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle 59 yıllık ilk ilçelik esaretinden 94 yıl önce bugün kurtularak  il olduk.

İLÇE YAPILAN AKSARAY’IN KONYA YERİNE NİĞDE’YE BAĞLANMASIYLA İKİ DEFA CEZALANDIRILDIK

         Aksaray’ın ilçe yapılırken tarih boyunca bir çok defa il ve ilçe olarak bağlı kaldığı ticaret ve kültürel bağıda olan Konya yerine hiçbir ticari,kültürel bağımızın olmadığı  Niğde iline bağlanmamızla iki defa cezalandırıldık.!!!

     Daima her yönüyle Aksaray’dan geri olan Niğde’nin Aksaray’ı kaybetmemek için gelişmesini engellemesi nedeniyle 1861-1920,1933-89 yılları arasında toplam olarak 115 yıl adeta yeryüzünden kaldırıldık.

    Aksaray’ın her türlü gelişmesinin engellenmesi nedeniyle ilk ilçelik esaretine çarptırılmamızla ilgili kaynaklarda araştırılmadığından bu konuda yeterli bilgiye şimdiye kadar bir türlü ulaşılamadı.

İLK İLÇELİK PRANGASINA ÇARPTIRILMAMIZLA İLGİLİ TEK BİLGİ

      TARİHÇİ İBRAHİM HAKKI KONYALI’NININ KİTABINDA!!!

    Bu esaretimizle ilgili olarak ulaşılan tek bilgi 1974 yılında Aksaray Belediyesinin desteğiyle yayınlanan “Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi” kitabında bu konuda 1. Cilt 117. ve 118. Sayfada verilen bilgide ”OSMANLI DÖNEMİNDE NİĞDEYE BAĞLANMASI” başlığı altında verilen bilgide anlatılıyor.

    Burada verilen bilgide Selçuklu lar döneminde Konya ile birlikte yazlık Başkent olan Aksaray Beylikler döneminde Karamanoğluna bağlıyken Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Karaman Eyaletine bağlı Sancak iken İnönü Ansiklopedisinin 8. Fasikül’ün 373’cü sayfasında bulunan bilgiye göre 1861 Yılında Osmanlı döneminde çıkartılan il teşkilatları kanunuyla Konya ilinin Niğde Sancağına bağlı ilçe haline getirildi.” deniliyor!

 TARİHİN TEKERÜRÜRÜNÜ ÖNLEMENİN YEGANE ÇARESİ  ANKARA-POZANTI OTO BANI HİZMETE AÇILMADAN  E.90 KARAYOLUNUN GEÇTTİĞİ MERKEZLER VE MÜCAVİR ALANLARINA YOLUN ALTINDAN İNSANLAR,YÜKLER VE ARAÇLARLA HAYVANLARIN GEÇİŞİNİ SAĞLAYACAK YETERLİ SAYI,GENİŞLİK VE YÜKSEKLİKTEKİ ALT GEÇİTLERİDE OLAN  BİRER YENİ ŞERİDİN İLAVE İDİLMESİNDE!!!

     Tarihli kaynaklar tarandığında ulaşılan bilgilerde tarihin şanlı başkenti Aksaray’ın ilk ve ikinci ilçelik esaretine çarptırılmasının sebebinin ulaşım hatları dışında kalmasından dolayı olduğu anlaşılıyor.

    Gerekli tedbirlerin zamanında alınarak uygulanmaması halinde yakın gelecekte Aksaray için yeniden eski ye dönüşün kaçınılmaz olduğunu belirten hemşerilerimiz beklenen yüksek ihtimalli olumsuzlukların olmamasının yegana çaresinin en azından mevcut ulaşım durumumuzun korunmasından geçtiğini.

E.90’IN OTOBANIN HİZMETE AÇILMASINDAN SONRADA CAZİBESİNİ SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN AKSARAY ÖNDERLİĞİNDE YOLUN GEÇTİĞİ İLÇELERLE BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA GURUBU OLUŞTURULMALI!!!

         Vali Şeref Ataklı,Milletvekillerimiz Ali Rıza Alaboyun,Ruhi  Açıkgöz ve İlknur İnceöz,Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tüzün,Ak Parti İl Başkanı Abdul Kadir Karatay’la birlikte tüm siyasi parti teşkilatlarıyla Meslek Odaları ve STK’lara seslenen vatandaşlarımız “Çalışmaları hızla devam eden Ankara-Pozantı otobanı hizmete açılmadan E.90 Karayolu için bir çalışma  grubu oluşturulmalı.

     Bu grup tarafından Şerefli Koçhisar, Evren,Kulu,Cihanbeyli,Ereğli,Altunhisar ve Ulukışla’nın Mülki ve Mahalli yetkilileri,Siyasi Partileri ve Meslek Odaları ve STK’larıyla iş birliği yapılmalı.

    Bu işbirliğiyle Ankara-Pozantı Otobanı hizmete açılmadan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşülerek E.90’ Karayolunun şu anki işlevini devam ettirebilmesi için  özelde Aksaray,genelde ise bu yoldan ulaşımını sağlayan diğer ilçeler ile bağlı yerlerin.

    Yine bu güzergahta bulunan dinlenme tesisleri ve Petrol İstasyonlarıyla Tamirciler ile yoldan geçenlere hizmet veren diğer esnafların uğrayacağı zararlar.

   Ayrıca bu yolun Otobana göre 50 km kısa olması nedeniyle ülkemiz ekonomisinin  uğrayacağı yıllık 500 Milyon lira zarar anlatılmalı.

    Beklenen olumsuzlukların olmaması için Aksaray-Ankara,Aksaray-Ulukışla arasında ana yerleşim birimleri ve bağlı yerleşim yerlerine yolda seyreden trafik akışını önleyecek tüm yolcu,yük ve hayvanlarla araçların yolun altından karşıya geçmesini sağlayacak 4’er şeride göre yeterli genişlik ve yükseklikle sayıda alt geçitlerin yapılması.

     Bu geçitlerin yanında yola ilik etapta birer şeridin daha ilave edilmesiyle geliş ve gidiş şerit sayısının 3’e çıkartılması yatırım programına alınmalı” dediler.

(Haber araştırma, belge, bilgi ve fotoğraflar Gazeteci Ali Genç Arşivi)



Carettalar’dan Baskan Seçer’e ziyaret
Şantiye gezileri yeniden başlıyor
Almanyalı mevkidaşına tarihi mektubun birebir basımını hediye etti
Albinolar İzmir'e çıkarma yaptı
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Gözler Merkez'in faiz kararında
Meteoroloji uyardı; Tehlike geliyor, maske takın!
Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da
Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Play-Off oynayacak
İlk kez 'Çocuk Zirvesi' düzenlenecek
Patent ve Marka ücretleri güncellendi
Başkan Büyükkılıç'tan gençlere TBMM sözü
Kurtulmuş: Anayasa çalışmalarının ayrışma vesile olmamasını temenni ediyoruz
11 ilde 63 Siber'göz'altı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,50% 0,02
  • EURO

    34,82% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2424,26% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı