Aksaray'için Çal Galası ve Aksaray'ın Vilayet Oluşunun 30.Yılı Kutlandı

Aksaray

Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Aksaray’ın Vilayet Oluşunun 30. Yılı anısına hazırlanan ‘Aksaray İçin Çal 2’ , Bağdat Fatih’i Genç Osman’ın şehadetinin 381. yılı anısına hazırlanan ‘Aksaray İçin Çal 3’ ve Aksaray Türkülerinin sunulduğu ön gösterim ve konser programı düzenlendi. 

Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Ali Mantı eşi Işıl Mantı Hanımefendi, Aksaray Milletvekilli Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Seyfullah Sarıgül, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prf.Dr. Yusuf Şahin, Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Niyazi Turgay, Emniyet Müdür Vekili Hanifi Korkmaz kamu kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. 

Program öncesinde Vali Ali Mantı eşi Işıl Mantı ile birlikte Aksaray’ın Vilayet oluşunu anlatan serginin açılışını gerçekleştirdi. Vali Ali Mantı sergide yer alan dönemin gazete haberleri ve Aksaray’ın vilayet oluşu ile ilgili girişimlerin anlatıldığı belgeleri inceleyerek bilgi aldı. 

Saygı duruşu ardından İstiklal Marşının okunması ile başlayan ön gösterim ve konser programı ‘Aksaray İçin Çal 1’ çalışması içerisinde yer alan Aksaray türküleri kliplerinin izlenmesi ile başladı. 

-Vali Ali Mantı: ‘Türküler samimiyettir, bizi birbirimize bağlar’

Aksaray Valisi Ali Mantı programda yaptığı konuşmasında ‘Aksaray İçin Çal’ proje ekibine çalışmalarda yer alan emeği geçenlere teşekkür etti. 

Türkülerin samimiyet olduğunu ifade eden Vali Ali Mantı konuşmasında: “Türküler bizim toplum bilincimizdir. Türküler bizi birbirimize bağlar. Türkü söyleyen insan kötülük yapamaz. O insanda sevgi var, duygusallık, aşk var. Çünkü türkü samimiyettir.” dedi.

Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu ise: “Bizi Türküler eğitti. Hepimizin mayasında bir türkü, ninni nağme var. Milletimizin en büyük eserlerindendir türküler. Türküler sır vermez ama bizim milletimiz türkülerle sır verir sır alır. Türkülerle Aksaray’ın tanıtılması fikrini ortaya atan bu konuda gayret gösteren herkese teşekkür ediyorum ”diye konuştu. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ise hazırlanan çalışmanın Aksaray’ın tanıtımına katkı sağlayan önemli bir proje olduğunu söyledi. Dinçer: “Aksaray İçin Çal 2-3 projesine destek veren herkese teşekkür ediyorum. Aksaray için,  Aksaray’ın tanıtımına katkı sağlayan çalışmalar olmuş, emeği geçen herkese teşekkür ediyor bu çalışmaların devamını diliyorum” dedi.

-27 Aksaray Türküsü TRT Repertuarında

Aksaray İçin Çal 2 projesi kapsamında Aksaray yöresi ‘Saffet Efendi, Şerif Hanım, Naciye’ türkü potporisinin Aksaray’ın tarihi ve turistik mekanlarında çekimlerinin gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray’ın toplam 27 türküsünün TRT repertuarında yer aldığını söyledi. Doğan; Aksaray’ın türküleri, yemekleri folkloru ve her türlü kültür ve turizm değeri ile kendisini ifade etmeye tanıtmaya devam edeceğini bildirdi. 

Doğan ayrıca ilk defa ön gösterim programında yayınlanacak Bağdat Fatihi şehitler serdarı Aksaraylı Genç Osman’ın vefatının 381 yılı nedeniyle Genç Osman adına yakılan türkünün de klip gösteriminin yapılacağını belirtti. 

Doğan çalışmaların 3 bin km yol kat edilerek Aksaray’ın 55 farklı mekanında toplamda 200 solist ve çalgı aleti ile 720 ses kaydı yapılarak hazırlandığını ifade etti. 

Konuşmaların ardından Şef Ali Kemal Şirin yönetiminde Aksaray yöresi türküler sanatçılar tarafından seslendirildi. Yine Aksaray İçin Çal 2 ile Genç Osman klipleri ilk defa yayımlandı. Çalışmalar büyük beğeni toplarken program sonunda projede yer alan sanatçı ve görevlilere Vali Ali Mantı, Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Şahin tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. 

Programda ünlü birçok sanatçı tarafından seslendirilen Aksaray Yöresi Güvercinim Süt Beyaz adlı Türkünün söz yazarı ve derleyicisi Emel Demiryürek’te bir konuşma yaparak yapılan çalışmaların önemini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. 



AFAD'ın ulusal tatbikatıyla ilgili flaş açıklama
Şanlıurfa Adliyesi'nde patlama! 1 yaralı
Rekabet'ten Coca-Cola'ya 282 milyon TL ceza! Veri silme tespit edildi
Enflasyon beklentileri Kasım'da geriledi... İyileşme sürüyor
Artvin Sarp Sınır Kapısı'nda 6,1 ton mandalina imha edildi!
Ankara'da sınıf bir günlüğüne ormana taşındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına yönelik şiddet, ailenin geleceğine vurulmuş bir darbedir
Kıyı tesisleri deniz kirliliği sigortasında teminatlar üç kat arttı
Bahçeli: Kararlılığımızdan geri adım yok... Türk-Kürt kardeştir!
KOP TARIMSAL KIRSAL KALKINMA MODELİ PROGRAMI 27 KASIM’DA KONYA’DA GERÇEKLEŞİYOR
AK Parti Kadın Kolları’ndan 25 Kasım Mesajı: “Kadına Yönelik Şiddet İnsanlık Suçudur”
Ankaralı minik yürekler Tüpraş Stadyumu'nda Beşiktaş coşkusu yaşadı
Türkiye’nin İhracatı 46 ilde artış gösterdi... 29 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerinde
Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ayar
Bakan Göktaş: İşareti fark etmek ilk adımdır
  • Çarşamba 18.3 ° / 12.3 ° false
  • Perşembe 17.7 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Cuma 17.3 ° / 13.2 ° false