Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Aksaray`da Ahilik Haftası Hazırlıkları başladı

Aksaray`da Ahilik Haftası Hazırlıkları başladı

Aksaray ESOB Başkanı Doğan Ceylan yayınladığı basın bildirisinde şunları söyledi.

               Aksaray ESOB Başkanı Doğan Ceylan yayınladığı basın bildirisinde şunları söyledi. Bilindiği gibi 2008 yılında bir yönetmelikle, Ahilik Kültür Haftası kutlamaları tüm yurt geneline yayılmış olup, ilimizde de o tarih den itibaren, Ahilik Haftası kutlanmaya başlanmıştır.

Bu yıl ilimiz de 22 - 27 Eylül 2014 tarihlerinde Ahilik Haftası bir dizi etkinliklerle kutlanacaktır.

Bilindiği gibi, Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin tavsiyesi ile kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Ahi Evran Hazretleri veya diğer adı ile Ahi Baba; Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik, hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme kurmuştur. Bu örgütlenmenin kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işleyişi olan, Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardım severliğin kısacası; bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

Ahilik, Türk toplumunun yüzyıllarca ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişimini sağlayan, meslek dayanışmasını, sanat ve ahlakı değerlerle koruyan “İlk Türk Esnaf Birliklerinin” adıdır. Ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında fark olmadığı gibi, aralarında baba oğul ilişkileri vardır.

Ahilik, birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların iş teşkilatı manasını taşır. Batı tarihindeki ticaret ve sanayinin gelişim döneminde çok sert geçen “işçi – işveren” münasebetleri, Ahilik kurumu içinde “usta – çırak” ilişkisi çerçevesinde bir “saygı – görgü – bilgi” ye dayanan eğitim potası içinde eritilmiştir. Ahilik sisteminde işyeri sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Bu dönemde emeğin karşılığı, çalışanın alın teri kurumadan ödenirdi. Bu uygulama ile emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturulmuştur.

Ahilik felsefesi, tarihimiz boyunca belli değerlere sahip bir toplum düzeni oluşturarak, yaratıcı ve üretken bir insan tipi geliştirmiştir. Günümüzde AB’nin hedeflediği toplumsal model, bizde yüzyıllar önce Ahilik teşkilatı ile vardı.

Ahi teşkilatlanmaları, yaşadıkları toplumsal çevrelerde her zaman ilk adımı atan, sorunlarını çözmede kendi öğrenme becerisini harekete geçirebilen ve kendi eğitim sistemini oluşturarak, teknik, ekonomik ve sosyal birikimini çağının değişimine göre geliştirerek, yeni kuşaklara aktarma ve yaşatma becerisini gösterebilmiş bir sistem olup, çağına göre de son derece modern ve dinamik örgütlenmelerdir.

Ahilik kurumuna genel hatlarıyla kısaca değindikten sonra, İlimizde 22 - 27 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan, Ahilik Haftası etkinliklerine de kısaca değinmek istiyorum.

22 Eylül 2014 tarih Pazartesi günü saat 10.00’da Valilik Önü Kent Meydanın da tören ve kutlamalar yapılacaktır.

23 Eylül 2014 tarih Salı günü saat 10.00’da Kutlama Komitesince, Sayın Valimiz ve saat 10.30’da Sayın Belediye Başkanımız ziyaret edilecektir. Saat  14.30’da da Gençlik Merkezinde Masa Tenisi Müsabakası yapılacaktır.

24 Eylül 2014 tarih Çarşamba günü saat 14.00’de Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda, Ahilik Konulu Konferans düzenlenecektir.

25 Eylül 2014 tarih Perşembe günü saat 14.00 ‘de İlimiz Ahilik İl Kutlama Komitesince Esnaf Ziyaretleri yapılacaktır,

26 Eylül 2014 Cuma Günü Saat 15.00’de Ahi Evran-ı Veli ve Ebediyete İntikal Eden Esnaf ve Sanatkârlarımız İçin Ulu Camide Mevlid-i Şerif okutulacaktır.

Ahilik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması ve daha iyi bilinmesi için bütün hemşerilerimizi ve esnaf sanatkarlarımızı bu etkinliklere davet ediyoruz.

 

Bu düşüncelerle esnaf ve sanatkârlarımıza ve tüm hemşerilerime saygılarımı sunuyor, özellikle 22 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 10.00’da Valilik Önü Kent Meydanında yapılacak olan törenlere katılmalarını bekliyoruz. Saygılarımla… 



Askon’un konuğu Kırgız büyükelçi
Tarımsal girdiler artışta... Veteriner harcamaları revaçta
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı.. Konaklama ve yiyecek hizmeti yoğunlukta
Merkez'in Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı
Nilüfer Belediyesinde ‘Belediye Kütüphaneleri Bölge Semineri’
Erzincan için 'Araştırma Komisyonu' kararı Resmi Gazete'de
Ticaret'ten 'İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ' Resmi Gazete'de
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı
İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı
Hentbol Erkekler 1. Ligi'nde final günü
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Üs bölgesinde isim değişikliği!
Dışişleri'nden zirve bildirisine tepki!
İzmir'de konut satışlarında artış
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli