Aksaray

27.04.2024

  • İMSAK 04:13
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03

Aksaray´da Kadın Çobanlara Yetişiyor

Aksaray´da Kadın Çobanlara Yetişiyor

Aksaray´da Kadın Çobanlara Yetişiyor

 

Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray´da hayvancılıkla uğraşan kadınlara çobanlık eğitimi veriliyor. Eğitim alırken günlük 20 TL´de para alan kadın çobanlar, eğitimlerinin ardından sertifikalarını alarak çobanlık yapacak.

Türkiye´de ilk kez Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası Başkanlığı ve İŞKUR tarafından ortaklaşa imzalanan protokol kapsamında Aksaray´da kurslar açılırken, Aksaray´ın merkeze bağlı Elmacık Köyü´nde 90 kadına çobanlık eğitimi veriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği´ndeki uzman ekiplerce verilen eğitimlerde eğitim alan kadın çobanlara İŞKUR tarafından da günlük 20 TL eğitim parası ödeniyor. Böylelikle kadınlar hem para kazanıp, hem de eğitim alıyorlar.

BİLİMSEL METOTLARLA ÇOBANLIK YAPILACAK

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, 90 kadın çobanın eğitim aldığını belirterek, ?90 tane kardeşimizin katıldığı çobanlık kursu bugün Elmacık Köyü´nde açıldı. Bizim için çok iyi oldu. Genelde bu işi erkekler yapıyor. Aslında bu işin gerisinde gerek büyükbaş, gerekse de küçükbaş hayvancılıkta lokomotif bayan kardeşlerimiz. Çünkü kışın bunların bakımlarını bayan kardeşlerimiz yapıyor. Bende köyde yaşadığım ve bu işle uğraştığım için biliyorum ki, erkeklerimiz kışın ne yazık ki bu işlerle ilgilenmezler. Hayvancılıkla ilgili bakım ve besleme konularının iyileştirilmesi bu konularda bilimsel metotların bir işletmede uygulanması için hanım kardeşlerimizin de eğitilmesi şart. Bununla ilgili bir müracaat oldu. Bu müracaatı da Tarım il müdürlüğümüz, İŞKUR müdürlüğümüz, Koyun keçi birliğimiz ve ziraat odamız ile müracaatlar değerlendirildi ve bugün Elmacık Köyü´nde bu kursu açmış olduk. 90 tane hanım ablamız bugün kursta eğitim alıyor. Bilimsel metotlarla bu işi yapmak, bakım besleme işini doğru düzgün yapmak ve verimliliği artırmak için onlarda taşın altına ellerini koydular. Çok memnun olduk, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. İnşallah hanım kardeşlerimizde bu işe ilgi gösterirler ve hem bilgi ve becerilerini geliştirirler, hem de evlerine katkıda bulunurlar? dedi.

KADINLARIN EL DEĞMEDİĞİ YERDE BEREKET OLMAZ

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise kadınlara çobanlık eğitimim Türkiye´de bir ilk olduğunu belirterek, ?Aksaray´daki üreticilerin ne kadar çalışkan olduğu, kentin tarım ve hayvancılık kenti olduğu bir kez daha görülmüş oluyor. 90 tane hanım kardeşimiz bugün burada eğitim alıyorlar. Eğitim veren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Biz koltuklarda oturmuyoruz. Biz her zaman için tarım il müdürlüğü başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerimizle birlikte her zaman sahadayız. Gece gündüz demeden üreticilerimizin yanındayız. İnşallah bu daha faydalı olacak. Zaten hanım kardeşlerimizin eli değmedik yerde bereket olmaz. Bu tarım ve hayvancılıkta da böyledir. Burada hanım kardeşlerimiz bilinçlenecekler? şeklinde konuştu.

EĞİTİM ALAN KADINLARA GÜNLÜK 20 TL HARÇLIK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise eğitim alan kadınlara İŞKUR tarafından 20 TL eğitim ücreti ödendiğini belirterek, kadınlarında artık sertifikalı çoban olacağını söyledi. Sertifika alan kadın çobanların büyük işletmelerde de çalışabileceğine değinen Zabun, ?Türkiye genelinde bakanlığımız, ziraat odaları merkez birliği, koyun keçi yetiştiricileri birliği ve İŞKUR ile birlikte ülke genelinde sürü yöneticiliği kursları devam ediyor. Bu kapsamda 90 bayan çiftçimizin katılımı ile eğitimlerimiz başladı. 3 hafta sürecek eğitim sonunda bu bayan çiftçilerimize sürünün nasıl yönetileceğini, koyunculuğun nasıl yapılacağını, besleme, aşılama, yetiştirme, ıslah ve hastalıklarla mücadele gibi konularda bilgiler veriyoruz. Burada önemli olan bayanların katkı sağlaması. Bu bizim için de çok önemli. Zaten köylerde de hayvancılığı ahırda bizzat yapanlar bayanlarımız. Çobanlık kursunu erkeklerimize de veriyoruz ama bayanlarımızın da ilgi gösterip 90 kişi birden katılması bizi de sevindirdi. Eğitimler sonrası kadın çobanlarımıza sertifikalarını vereceğiz. Eğitim alan kadın çobanlara da İŞKUR tarafından günlük 20 TL harçlıkları veriliyor. Bu kursları tamamlayanlar da çiftliklerde istihdam edilecek. Sertifikalı çobanları çalıştıran işletmelere de bakanlığımızdan yıllık 5 bin TL destek alacak? dedi.

Çobanlık eğitimi alan kadınlar ise eğitimlerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, eğitimlerin son derece verimli geçtiğini söylediler. Çobanlık yapacaklarını belirten kadınlar, ?Amacımız bilmediklerimizi öğrenmek? dedi.

 



Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
Türkiye'nin yerli ilk ilaç adayı
Yeni müfredatla yeni yaklaşım!
Merkez'in rezervleri azalışta!
Gabar’da Timur’un Pençeleri tarihe tanıklık ediyor
Hudut Kartalları'ndan geçit yok!
Ticaret'ten 'Ürün Güvenliği Haftası'na özel yarışma
CHP mülakat haksızlığını TBMM'ye taşıdı
İnşaat faaliyetleri halen pozitif
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde final heyecanı
Ortaokul öğrencilerinin projeleri ödüllendirildi
Taşımacılıkta bir sınır daha kalktı... Türk-Kırgız taşımacılığı serbestleşiyor
Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Kirazoğlu’dan Başkan Büyükkılıç’a ziyaret
Ticaret'ten IBAN kiralamalarına yakın mercek
Yeni müfredat askıya çıkarılıyor
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,43% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,65
  • GRAM ALTIN

    2436,25% 0,02
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 27.8 ° / 15.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26.4 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu