Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Aksaray´da Hasat Bayramı Düzenlenen Törenle Gerçekleştirildi

Aksaray´da Hasat Bayramı Düzenlenen Törenle Gerçekleştirildi

Aksaray´da Hasat Bayramı Düzenlenen Törenle Gerçekleştirildi

Aksaray´da 2016 yılı Hasat Bayramı Kutlu Köyü Bölgesi´ndeki bir arpa tarlasında düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Programa, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, bu yıl rekoltenin yüzde 40 oranlarında düştüğünü belirterek, ?Aksaray´ımız İç Anadolu Bölgesi´nin en kurak illerinden biri. Özellikle bu bölge ciddi anlamda sıkıntılı. Bu bölgenin ekinlerinde ciddi anlamda kuraklık etkisi var. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de üreticilerimiz bu tarz kuraklık yaşamazlar. Geçen yıl ilimizdeki hububat rekoltesi yaklaşık 650 bin ton civarındandı. Bu yılki beklentimiz ise 450 bin ton civarı. Bu sene yaklaşık yüzde 30-40 rekolte düşüklüğü var. Bu nedenle de üreticilerimiz ciddi sıkıntıya düştü. İnşallah hükümetimiz bu konu ile ilgili harekete geçip çiftçilerimize gerekli yardım ve desteği yapar? dedi.

ANIZI YAKARSANIZ GELECEĞİ YAKARSINIZ

Anız yakmaların tekrar başladığını hatırlatan Başkan Koçak, anız yakılmasının toprağı öldürdüğünü belirterek, ?Biz ekini biçtikten sonra çiftçilerimiz tarlayı sürebilmesi için anızı yakıyor. Anız yanması geleceğimizin yanmasıdır. Çünkü toprakta bir canlı. Toprağın içinde bir sürü böcek var, kurt var, bir sürü canlı toprakta yaşıyor. Bunların toprağa can verdiğini unutmamak lazım. Ben üreticilerimizden rica ediyorum. Ekini biçtikten sonra anız yakmayalım. Eğer anızı yakarsak geleceğimizi yakarız. Çocuklarımızın geleceğini yakarız. Torunlarımızın geleceğini yakarız. Hükümetimiz eski arabalara teşvik verip trafikten çekiyordu. Hükümetimizden bizlerde eski biçerdöverleri destek vererek çekmesini istiyoruz? dedi.

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, ?Aksaray Tarım Ticaret Merkezi bünyesinde hububat alımlarımız başlamıştır. Çiftçilerimizin ürettiği kaliteli ürünleri yüksek fiyatlara alıp tüccarla buluşmasını sağlamak amacıyla alımlarımızı yapıyoruz. Buradan üreticilerimize duyurmak istiyorum ki, satış salonumuzda gerçekleştirilen satışlar gerçekten bugüne kadar beklenilenin üzerinde değer almıştır. Kendilerini de satış salonumuza bekliyor, ürünlerin bereketli olmasını diliyorum? dedi.

Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun ise Aksaray´ın tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan bir il olduğunu belirterek, ?Aksaray, TÜİK verilerine göre yüzde 42.2 tarım ve hayvancılık alanına katkı sağlayan bir ilimiz. Geniş toprak tarım arazileri, verimli tarım arazileri hem hayvancılığa, hem de bitkisel üretime uygun bir tarım yapılmakta. Yem bitkisi anlamında da Aksaray´ımızı özellikle yonca ekiminde Türkiye´de birinci sıralarda yer almaktadır? şeklinde konuştu.

EKMEĞİMİZİ İSRAF ETMEYELİM

En son bir konuşma yapan Aksaray Valisi Aykut Pekmez, 2016 yılının ilk hasadını yapmak için toplanıldığını belirterek, ?Köylümüzün, çiftçimizin, el emeğinin ve alın terinin inşallah karşılığını almaya başlayacak. Elbette arpa, buğday, belki insanlık tarihi kadar eski ürünlerdir. Onlardan elde edilen ekmekte, elbette her nimet önemli ama ekmek hem dinimizde hem de toplumumuzda önemi fazla. Ekmeği maalesef tüketirken israf ediyoruz. Ne kadar meşakkatli, ne kadar zorlu üretimden geçtiğini görürsek, inşallah tüketirken de onlara riayet ederiz. Ben hem Aksaray´ımızda, hem de ülkemizde bu yılki hasadımızın fazla olmasını, bol kazançlı olmasını diliyorum. Aksaray´da sulama konusunda sıkıntılarımız olmasına rağmen birçok üründe ülke genelinde ilk sıralarda yer alıyoruz. İnşallah bu tür sıkıntıları da elimizden geldiği kadar ortadan kaldırarak bu ürünlerin hem Aksaray´ımıza, hem de ülkemize daha faydalı olmasını sağlayacağız? dedi.

Konuşmaların ardından kurban kesilerek dualar edildi. Duanın ardından ise Vali Pekmez ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak biçerdövere binerek ilk hasadı topladı.

 



Merkez faizi sabit bıraktı!
DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi
Enerji'ye yönelik kanun teklifi TBMM'de
O kişilerin ehliyetinde sorun yok!
Aktiffelsefe 35 yaşında
2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı
Arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme
HSK 6 ilin bölge derecelerini belirledi
Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor 
Bozdoğan-29'a 23 gözaltı!
Bakan Uraloğlu'ndan 'tasarruf' vurgusu
Carettalar’dan Baskan Seçer’e ziyaret
Şantiye gezileri yeniden başlıyor
Almanyalı mevkidaşına tarihi mektubun birebir basımını hediye etti
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı