Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Aksaray´da 5000 Kişi Aynı Sofrada Buluştu

Aksaray´da 5000 Kişi Aynı Sofrada Buluştu

Aksaray´da 5000 Kişi Aynı Sofrada Buluştu

Değeri 51 Milyon TL´yi bulan 2 tesisin temel atma törenine katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere Aksaray´a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Aksaray´ın su sorununu kökten çözmeyi amaçladıklarını belirterek, Ecemiş Suyundan Aksaray´a içme suyu getirilmesi projesinin yapılması talimatını verdiğini söyledi.

Bakan Eroğlu ziyaretinin ilk durağı olarak Aksaray Valiliği´ni ziyaret etti. Vali Aykut Pekmez, Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Aksaray Belediye Başkanı Vekili Süleyman Canbulut ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri tarafından karşılanan Bakan Eroğlu, Valilik Makamında Vali Aykut Pekmez´den bilgi aldı.

Bakan Eroğlu, Valilik Toplantı Salonu´nda bakanlığına bağlı birimlerin genel müdürleri ile basın açıklaması yaparak, Aksaray´a yapılan projelerden bahsetti ve Aksaray´a yapılması planlanan yatırımların müjdesini verdi.

EROĞLU?16 MİLYON LİRA İLAVE ÖDENEK AYRILMASI İÇİN TALİMAT VERDİM?

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda yatırımlar ve projeler hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu; "Aksaray´da da içme suyu problemimiz var. Kaliteli suya ihtiyacımız var, daha önce geldiğimizde 1´inci kısım isale hattı ihalesi yaptık. Sonra modern içme suyu yapalım dedik ve şu anda işler yürüyor. Mevcut ödeneklere göre eksiklikler var. 16 milyon lira ilave ödenek aktarmamız gerekiyor. Onun da aktarılması için talimat verdik. Allah nasip ederse arıtma tesisi 1´inci kısım ishale hattı içme suyu arıtma tesisi ile birlikte bitecek.

?AKSARAY´IN 2050 YILINA KADAR İHTİYACI KARŞILANACAK?

Aksaray için bu çalışma ve projeler yetmez, diğer kaynaklardan Aksaray´a su getirmemiz lazım. Bugün bu yüzden 2´inci kısım ishale hattı temelini atacağız. Böylelikle Aksaray´ın 2050 yılına kadar ihtiyacı karşılanacak. Mamasın Barajı içme ve sulama suyu olarak kullanılıyor. Öncelikle bu barajdan uygun bir noktadan içme suyu almak için sistem kurduk. Bu sistem ile daha kaliteli su elde ediliyor. Aksaray sanayisi, ziraat ve hayvancılığıyla çok hızlı gelişiyor. İleride sanayinin su ihtiyacı için ilave su kaynakları var. En uygun olarak da Ecemiş Çayı su kaynağı belirlendi. Yaklaşık 1 milyar liralık bir proje. Türkiye´nin en büyük projelerinden biri olacak. Bunu yapmak zor ama karar aldık. Susuzluğun bedeli, faturası yok. Bu yüzden 2071 yılına kadar Aksaray´ımızın su meselesini tam anlamıyla çözmek için proje çalışmaları başladı. Önce 36 kilometrelik tünel projesini yapmakla başlayacağız" dedi.

BAKAN EROĞLU KAPALI ÇARŞI ESNAFLARINI ZİYARET ETTİ

Toplantının ardından Kapalıçarşı esnaflarını ziyaret eden Bakan Eroğlu, esnaflara orman çayı ikram etti. Temel atma ve açılış törenlerini yapmak üzere Bakan Eroğlu ve beraberindekiler Valilik önü 15 Temmuz Milli İrade Meydanına geçtiler.

VALİ PEKMEZ ? İÇMESUYUNU TASARUFLU KULLANMAK ÇOK ÖNEMLİ?

Törende konuşma yapan Vali Aykut Pekmez ?51 milyon TL toplam yatırımla gerçekleştirilecek olan 2 önemli tesisin temel atma törenine ve iftar programına hoş geldiniz, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Elbette her yapılan yatırım önemlidir, ama gerçekten temelini atacağımız, ilimizin su ihtiyacını karşılayacak isale hattının yapılacak olması büyük önem taşıyor. 25 kilometrelik isale hattının yapılması ile ilimizin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanması garanti altına alınmış olacak. Nüfusun hızla artması ve şehirleşme oranının yükselmesiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Devlet Su İşleri tarafından Türkiye´nin her ilinde yapılan projeler ile içme suyu ihtiyacının önümüzdeki 40-50 yıl boyunca karşılanması sağlanacaktır. Ancak suyumuzu tasarruflu kullanmamız da çok önemli, bu konuda tüm vatandaşlarımızın duyarlı olması, tasarrufa önem vermesi gerekir.

Son 15 yılda Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nca ilimize önemli yatırımlar yapıldı. Bu süre içerisinde çok sayıda gölet, sulama tesisi ve dere ıslahı projesi hayata geçirildi. 30 milyondan fazla fidan toprakla buluşturuldu. 2018 yılı yatırım programında; Devlet Su İşleri´nin 435 milyon TL bedelli 19 projesi bulunuyor. Bunların 12´si devam etmekte 7´si ihale aşamasındadır. Orman Bölge Müdürlüğü´nün ise 3 milyon TL bedelli 4 projesi yer almaktadır. Bu yatırımların gerçekleşmesinde desteğiniz ve talimatınız için başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz olmak üzere zat-ı alinize, emeği geçen tüm bakanlık bürokratlarına, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? dedi.

?İÇME SUYU PROBLEMİ 2070 YILINA KADAR KÖKTEN ÇÖZÜLECEK?

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof Dr. Veysel Eroğlu da konuşmasında, ?Aksaray İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi ile Aksaray´ın içme suyu kalitesini yükselteceğiz. Aksaray´a bu da yetmez diyerek Ecemiş Suyu´nu Aksaray´a getirelim dedik. Aksaray, Niğde ve bölge yerleşim yerlerinin 2070 yılına kadar içme suyu problemini kökten çözecek olan projeyi yapma kararını aldık. ´Toplam bedeli 1 milyar TL´yi bulacak olan bu proje Aksaray´a helal olsun? dedi.

4500 ADET FİDAN DAĞITILDI

Konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleştirildi. Törende ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nca; Orman Köylerine Kullandırılan Gelir Getirici Tür ve ORKÖY Sertifikalarının hak sahiplerine dağıtımı ve 4500 adet fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Törenin ardından Bakan Eroğlu ve Aksaraylılar 15 Temmuz Milli İrade Meydanında toplu olarak iftarlarını yaptılar. İftarın ardından Bakan Eroğlu Aksaray´dan uğurlandı.

 



Sembolik mekânlar kırmızı-beyaza büründü
3 ilde 2 suç örgütü daha çökertildi
SGK 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
Atama kararları Resmi Gazete'de
Gıdada tağşiş sağlığı tehdit ediyor
Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl?
Banka değil, ucuz et kuyruğu!
Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı