Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

AKSARAY KÜLTÜRÜNÜ KİTRE BEBEKTE YAŞATIYOR

AKSARAY KÜLTÜRÜNÜ KİTRE BEBEKTE YAŞATIYOR

22 kursiyerin katıldığı kursta birbirinden güzel ince sanatkârlık gerektiren kitre bebek hünerli eller ile adeta can buluyor.

Pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak üretim yapan kadınlar, yaptıkları kitre bebekleri sergilerde beğeniye sunulacaktır.

Aksaray'ın sosyal ve kültürel yönünü folklorik değerlerine üç boyutlu olarak geleceğe taşıyan maharetli eller ile buluşan yoğun ilgi gören kitre bebek kursu Aksaray'ın yöresel kıyafet kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Güzelyurt Kaymakamlığı, Güzelyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi iş birlikteliğinde düzenlenen Güzelyurt İlçemizde Belisırma kasabasında kadınlar bir taraftan düğünlerde ve halk oyunlarında giyilen folklorik kıyafetlerin tasarımına minyatür şekilde gerçekleştirirken bir taraftan da ince işçilik isteyen kitre bebek tasarlayarak mesleki deneyim elde ediyorlar. Yapımında doğal malzemelerin kullanıldığı kitre bebekler önemli turizm potansiyeline sahip Aksaray Ihlara Vadisi Selime Katedrali başta olmak üzere ören yerlerinde sergilenmesi ve pazarlanması ayrıca kooperatifleşme yoluna giderek kırsal alanda yaşayan dezavantajlı kadınlara yönelik eğitimler ile e-Ticaret aracılığıyla girişimci yönlerinin artırılması hedefleniyor. Temennimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın açıkladığı 100 günlük eylem planı kapsamında geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkarak bilhassa dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan kadınların mesleki deneyim kazandırılması girişimci gönderilen arttırılması kooperatifleşme gidilerek e-ticaret ve pazarlama imkânlarından faydalanmalarını sağlamaktır.

İlimiz genç ve kadın istihdamında Türkiye genelinde ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK'un müjdesini verdiği kadın istihdamı açısından önemli olan işte anne projesi ile çocuk bakım desteği projeleri de ilimizde kadınların daha fazla Çalışma Hayatında yer almasını sağlayacaktır.

Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerimizi korumak ve yaşatmak maksadıyla Gülağaç Kaymakamlığı Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bugüne kadar halı dokuma, tülü dokuma, sepet örücülüğü, folklorik kitre bebek yapımı, takı imalatına kadar pek çok alanda meslek edindirme kursları Aksaraylılar ile buluştu. 22 kişinin eğitim aldığı Kitre Bebek Kursunda İŞKUR tarafından günlük 40 TL cep harçlığı ile iş kazası meslek hastalığı genel sağlık sigortası karşılanmaktadır. Kitre bebeklerin kooperatif aracılığı ile yurtiçi ve yurtdışında pazarlanması planlanmaktadır.

Programda Güzelyurt Kaymakamı Muhammet TUGAY, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut AKKUŞ, Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal DEMİRCİOĞLU, Güzelyurt İl Genel Meclis Üyeleri Hayrullah BALKIR, Fahrettin AKYAMAÇ, Güzelyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman KEÇECİ Güzelyurt Halk Eğitim Müdürü Mustafa NARİN İlçe Müdürleri katılarak 22 kursiyere sertifikalarını dağıttılar. Çeşitli kurslar kapsamında kursiyerler tarafından yapılan geleneksel el sanatları sergi açılışı gerçekleştirme vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli