Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Aksaray Vilayeti 95 Yaşında

Aksaray Vilayeti 95 Yaşında

Aksaray Vilayeti 95 Yaşında

95 Yıl önce bu gün Büyük Millet Meclisinde geleceğin Atatürk´ü Meclis başkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından teklif edilen 40 Numaralı kanunla 59 yıl süren 1. ilçelik esaretinden kurtulduk.

   *Tarihin tekerrür etmemesi için 2004´den bu yana en yetkili kişiler tarafından 5 defa sözü verilen Aksaray-Ulukışla Tren yolunun hizmete açılmasında,Ankara-Pozantı Otobanı açılmadan E.90 Karayolunun cazibesini devam ettirecek tedbirlerin alınması, Tıp Fakültemiz ve Hasandağı Hava limanı başta olmak üzere hakkımız olan diğer hizmetlerin zamanında alınmasında.

   95 yıl önce bu gün düşman altındaki vatanımızı kurtarmak için Mustafa Kemal Paşa başkanlığında toplanan Büyük Millet Meclisi´nin kurulmasından 5 ay 20 gün sonra Aksaray´ın il olmasını sağlayan Kanun milletvekillerinin ittifakıyla kabul edilerek hiç hak etmediğimiz,  asla ve asla da hak etmeyeceğimiz ilk ilçelik esaretinden Aksaray´ımız kurtarılarak yeniden hakkı olan vilayetliğe kavuşturulması sağlandı.

   Kanunun kabul edildiği 13 Ekim 1920´den 4 ay 8 gün sonra yani ertesi sene 21 Mart 1921´de ise Resmi Gazetenin 7. Sayısında yayınlanmasıyla fiilen yeniden vilayet olduk.

   Fiilen 12 yıl vilayet merkezi olan Aksaray hızla kalkınmasını devam ettirirken halen ortaya konamayan sebeplerle 20 Mart 1933´de Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkartılan 21 Mart günü resmi gazetede yayınlanan ve 1 Haziran günü ise yürürlüğe giren 2197 sayılı kanunun 3. Maddesiyle yeniden ilçe halen getirildik.

   İlimizin 3 Bakanı Ali Rıza Alaboyun,Cenap Aşçı ve Selami Altınok,Ak Parti grup başkanı İlknur İnceöz Milletvekilleri Palta,Yaldır ve Tolga,Vali Ataklı, Belediye Başkanı  Haluk Şahin Yazgı,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tüzün ve Ak Parti il Başkanı Karatay´a çağrıda bulunan hemşerilerimiz tarihin tekerrür etmesi için gereken tedbirlerin zamanında alınmasını istediler.

  Tarihin tekerrürünü önlemenin yolunun belli olduğunu da söyleyen hemşerilerimiz? Tüm atanmış ve seçilmişlerle birlikte muhalefet Partileri ve Meslek Odaları ile Sivil Toplum Kuruluşları hak etmeyeceğimiz sıkıntıları önlemek üzere bir araya gelsinler.

   Bir araya gelerek yapacakları işbirliğiyle 2004 Mahalli Seçimlerinde O zamanki Ak Parti Belediye Başkan adayı ilimiz 25.dönem milletvekili Nevzat Palta ve dönemin Adalet Bakanı ve Genel seçimlerden önceki Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından sözü verilen.

  2009´da ise tekrarlanan ve daha sonra ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 defa,Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından 1 defa sözü verilen tren hattımıza zaman geçirilmeden başlanılıp en kısa zamanda hizmete açılmalı.

  Ankara-Pozantı Otobanı hizmete açılmadan bu Otobana göre 50 km daha kısa olan E.90 Karayolunun Aksaray-Ankara ve Aksaray-Ulukışla arasına yolcular,yükler ve hayvanlarla traktörlerin yolu kesmeden alttan geçmelerini sağlayacak yeterli sayı,genişlik ve yükseklikte alt geçitleri de olan birer yeni şeridin ilave edilmesinin sağlanmasını.

    Başbakan Davutoğlu tarafından 7 Haziran Seçimleri öncesi Partisinin Aksaray mitinginde sözü verilen Hasandağı Havalimanının,yıllar önce dosyası tamamlanarak YÖK´ten de oluru alınan bu nedenle de müktesep hakkımız olan Tıp fakültemizin açılmasıyla birlikte tarihin tekerrürünü önleyecek diğer tedbirleri alsınlar.?dediler.(Haber, Araştırma, Belge, Bilgi ve Fotoğraflar Gazeteci-Yazar Ali Genç Arşivi)



Düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Hızlı trenlerde bayram hediyesi
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
ABD'li heyet Türkiye'de
Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarına 'İletişim' yanıtı
Eti Maden personel alımı yapacak
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bilgin: "Sivas’ın menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım"
MEB'den ortak sınavların soru ve cevapları
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Dış Ticaret rakamları açıklandı... İhracatta Almanya, ithalatta Rusya önde
Interpolün aradığı iki zanlı İstanbul'da yakalandı
Gelirde yıllık beyan ve ödeme süreleri uzatıldı
H-ÜFE'de televizyon programı yapımcılığı revaçta
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2324,75% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli