Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Aksaray, Ankara Gazilerini Bağrına Bastı

Aksaray, Ankara Gazilerini Bağrına Bastı

Aksaray, Ankara Gazilerini Bağrına Bastı

Aksaray´da 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü yıl dönümü anma etkinlerinde Ankara Gazileri Aksaray´a geldi. Gaziler, o karanlık geceyi Aksaraylılara anlatırken o günü tekrar yaşadılar.

Aksaray Belediyesi tarafından 15 Temmuz´u anma etkinleri programının 3. gününde 15 Temmuz Milli İrade Meydanında Ankara Gazileri ağırlandı. Programın açılışı ilk günden itibaren olduğu gibi yinesela ve ezan okunması başladı.

15 Temmuz´un Ankara Gazileri; Süleyman Koç, Ali Yılmaz, Aydın Boz ve Van Başkale gazisi Fevzi Özen sahneye çıkarak bire bir şahit oldukları olayları Aksaraylılara anlattılar. Farklı hikâyelerle dünyaya demokrasi dersi veren Kahraman Gazileri, Aksaraylılar ayakta alkışladılar.

İlk konuşmaya başlayan Ankara´da esnaflık yapan Süleyman Koç oldu. Süleyman Koç, o gecede Genelkurmay Başkanlığına ilk giren ve ilk gazi olanlardan biri.  Süleyman Koç, o gece Genelkurmay´a gittiğinde vatandaşların tankları engellemeye çalıştığını, darbecilerin kullandığıhelikopterlerin Genelkurmay´ın bahçesine indiğini, diğer bir yandan daF-16´ların defalarca alçaktan uçuş yaptığını anlattı. Kendisinin ilk vuranlar arasında olduğunu anlatan Süleyman Koç, ?Vurulmadan önce, hiç kimsenin aklında ölüm korkusu yoktu.  Olanları nasıl engelleriz diye düşünüyorduk. O sırada darbecilerin görüş mesafesini kapatmak için brandalarla tankların üzerini kapladık. O sırada ateş açıldı ve ben vuruldum. O esnada ?Hacı vuruldu´ denildi. Hacı değilim fakat o hacı diye tabir ettikleri ve Genelkurmay ilk vurulan kişi bendim. Vatan için millet için canımı seve seve vermeye hazırım. Zaten her şeyi göze alarak oraya gitmiştik? dedi.  

Genelkurmay Başkanlığını önünde mücadele veren 69 yaşındaki Ali Yılmaz´ın hikâyesi diğerlerinden daha farklı. Genelkurmay Başkanlığının önünde tanka çıkan Gazilerden Ali Yılmaz, ?Beni vuran Türk Askeri değildi. Çünkü Türk askeri kendi milletine kurşun sıkmaz? dedi. Üniforma giymiş darbecilere ?Vur´ emrini veren üniformalı kişinin asker olmadığını fark ettiğini anlatarak ?Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bize kurşun sıkmadı. Ama o binbaşıyı beynime yazdım.Üzerine giydiği üniforma binbaşıya aitti. Ama içindekinin askere benzer bir tarafı yoktu. Saçları, bir subaydan daha çok bir manken saçına benziyordu. Vur emrinden sonra kurşunlar sıkıldı. Kurşunlar bana isabet etti. Koruyan Allah koruyor. Yarım santim daha yana gelse kalbime girecekmiş? diye konuştu.

Eşi hamile iken vatan için sokaklara çıkan bir diğer Külliye gazisi 45 yaşındaki Aydın Boz ise olayları anlatırken o geceki heyecanı yeniden yaşadı. Aydın Bozkonuşmasında o gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrısı üzerine evden çıkarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önüne geldiğini söyledi.

Eşinin o günlerde 7 aylık hamile olduğunu, çocuğuna bir şey olmasından korktuğu için helallik dahi almadığını dile getiren Boz, şöyle konuştu: ?Biz o gün vatan müdafaası için oradaydık. Allah bir daha o günleri bu millete yaşatmasın. Bazıları o gün yaşadıklarımıza ´kontrollü darbe´ diyor. Bizi o silah, mermilerden ziyade bu söylem üzdü. Biz kontrollü darbeye inanmıyoruz, öyle bir şey yok. Çünkü o hainler bile bile halkımızı öldürmeye geldiler. Bunlar vatansızdır. O gece benim elimdeki bayrağı vurdular. Bayrakta iki delik oluştu. Ben onların isimlerini dahi anmak istemiyorum. Allah milletimizin birliğini beraberliğini her zaman daim eylesin? diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı önündeki saldırıda bacağından yaralanan Mesut Tatlıdede ise darbe girişimini öğrendiği anda sokağa çıktığını ifade ederek ?O gece Genelkurmay Başkanlığı önüne geldiğimde 13 yaşındaki kızım beni aradı. Bana ´Baba ne olur gel´ dedi. Ben de, ´Kızım ölmek var, dönmek yok´ dedim. O kurşun seslerini duyunca ağladı. Kızımla helalleştim ve daha sonra telefonu kapattım. O gece yanımdakilerle beraber Genelkurmay Başkanlığı önündeki demirleri yıktık ve içeri girdik. Daha sonra dinleneyim derken pencereden bir FETÖ´cü alçak komutan bana ateş etti ve bacağımdan yaraladı. Kanı görünce Allah´a şükrettim ve dedim ki ?Kan aksın, bu bayrağımızın kanı´ dedim. Daha sonra oradaki arkadaşlar beni hastaneye taşıdı. Allah bir daha öyle günleri bize yaşatmasın, çok kötü bir geceydi?

Takın önünde iken çekilmiş fotoğrafını ilk kez Aksaray´da gördüğünü ve duygulandığını belirten Tatlıdede, ?AA Objektiflerinden Milli İradenin Yükselişi Sergisi?ni gezerken tesadüfen kendisinin bir tankın önünde bulunduğu fotoğrafı gördüğünü ve çok duygulandığını dile getirerek, fotoğrafın kendisine verilmesi isteğinde bulundu. Daha sonra sahneye çıkan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, fotoğrafı Tatlıdede´ye hediye etti.

Konuşmaların ardından gazilere plaket takdim edildi. Gazi Süleyman Koç´a plaketi İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ. Gazi Ali Yılmaz´a plaketi İdare Mahkemesi Başkanı Osman Erkan. Gazi Aydın Boz´a plaketini, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın. Gazi Mesut Tatlıdede´yeplaketi Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve son olarak gözü önünde arkadaşları şehit olan Van Başkale Gazisi Fevzi Özen´e plaketi Vali Aykut Pekmez tarafından verildi.

Programa Vali Aykut Pekmez, eşi Yeşim Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, eşi Hasibe Yazgı, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın, Aksaray Üniversitesi Rektörü. Prof. Dr. Yusuf Şahin, İdare Mahkemesi Başkanı Osman Erkan, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, İl Genel Meclis Başkanı Muammer Tüzün, belediye meclis üyeleri, Muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.



Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli