Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Aksaray 2050 Yılına Kadar İçme Suyu Sıkıntısı Çekmeyecek

Aksaray 2050 Yılına Kadar İçme Suyu Sıkıntısı Çekmeyecek

Aksaray 2050 Yılına Kadar İçme Suyu Sıkıntısı Çekmeyecek

Aksaray Belediyesi ve DSİ iş birliğinde gerçekleştirilen İçme Suyu Projesi ile Aksaray 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı çekmeyecek.Başkanı Haluk Şahin Yazgı yaptığı açıklamada Aksaray´da 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı yaşamayacağını söyleyerek, Bağlıköy arıtma tesisi, Akhisar depo, mevcut şehrimizdeki depolar ve yeni yapılan laleli deposunu birbirine bağlayacak olan isale hattının tamamlandığını ve çelik hat bağlantısının titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Aksaray´da içme suyu temini noktasında her alanda çalışmaların yapıldığını ve çalışmalarda sona gelindiğini vurgulayan Başkan Yazgı ?Yılsonu itibari ile arıtma tesisindeki tüm işler bitirilecek ve tesis tam anlamıyla hazır hale gelecek. Kalite standartları çok yüksek olan tesisten çıkan kaliteli suyu, halkımız evindeki musluktan rahatça içebilecek.? dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, Aksaray İçme suyu Projesi, Aksaray il merkezinin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak hazırlandı. Proje kapsamında toplam 51 km uzunluğunda çelik ve HDPE boru iletim hattı, 33 bin m3 kapasiteli 5 adet su deposu, 3 adet terfi merkezi ile 34 bin 560 m3/gün kapasiteli arıtma tesisi yapılacak.

Projeye ilk olarak her biri saniyede 50 litre debiye sahip 6 adet kuyu açılması ile başlandı. Yeni açılan 6 adet kuyu ile mevcut Aratol Kuyusundan temin edilen sular, 2 bin 952 metre uzunluğundaki iletim hattı vasıtasıyla arıtma tesisine ulaştırılacak.

İnşaatı devam eden ?membran arıtma? tipindeki tesis, saniyede 400 litre ham suyu havalandırma yapısı, ön ozonlama, kartuş filtre, ultrafiltrasyon, ters ozmoz ve reminerilizasyon ünitelerinden geçirerek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan ?İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik? esaslarına uygun hale getirecek. Arıtma tesisinde arıtılan sulara ilave olarak mevcut Bağlıköy Arsenik Arıtma Tesisi ile Helvadere Arsenik Arıtma Tesisinden gelecek olan sular, proje kapsamında yapılmakta olan isale hattı ve 5 adet yeni su deposu aracılığı ile şehir şebekesine iletilecek.

Aksaray´ın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını giderecek olan arıtma tesisinin inşaat işleri tamamlanmış olup, mekanik ve elektrik ekipman montajı devam etmektedir. 2 adet depo, 6 adet kuyu ve muhtelif çaplarda 19 bin metre boru montajı tamamlanmıştır.

Söz konusu projeye ilave olarak Aksaray il merkezinin mevcut durumda en önemli içme ve kullanma suyu kaynağı olan Mamasın Barajından, işletmedeki Kılıçarslan İçme suyu Arıtma Tesisine daha kaliteli hamsu verilmesi amacıyla 2017 yılında ?Dubalı Su Alma Yapısı? inşa edilmiş ve bu sayede mevcut arıtma tesisinin arıtım verimliliğinde önemli oranda iyileşme sağlanmıştır. ´dedi.

DSİ´nin hız kesmeden çalışmaya devam ettiğini, içme suyu, sulama ve taşkın koruma tesislerinin birer birer hizmete geçtiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, ?Aksaray İçme suyu Projesi ile 420 bin kişiye ilave içme suyu temin ederek Aksaray İlinin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanmasını güvence altına alıyoruz. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.? diyerek sözlerini tamamladı.



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli