Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Ahilik Haftası ve Etkinlikleri Başlıyor

Ahilik Haftası ve Etkinlikleri Başlıyor

Aksaray Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi.Ahilik; 13. yüzyılda Anadolu da temelleri atılan, Türkler arasında gelişip, yaygınlaşan, sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo - ekonomik bir kurumdur. Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik, gibi toplumsal değerleri esas almıştır.

Ahilik, yaklaşık binyıldır var olan bir gelenektir. Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik kurumunun kurucusu, Ahi Evran’dır. Ahi Evran ın pratiğe verdiği düşünceleri, Anadolu da hızla yayılmıştır.

Esnaf ve sanatkârlığı; meslek ahlaki, olgun kişilik, doğruluk ve tevazu ile harmanlayan Ahilik Kültürü, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında çok önemli ve etkili rol oynamıştır. Ayrıca; Ahilik Teşkilatı, esnaf ve sanatkârı ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu’da birlik-beraberliğin ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine de öncülük etmiştir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Ahilik felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir. Ahilik içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz ama, sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir.

Bu itibarla, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Velinin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri günümüzde de halen esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir.

Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneğinin ve felsefesinin canlı tutularak, gelecek kuşaklara aktarılması, bu önemli kültür varlığımıza, mevcudiyetimiz ve geleceğimiz açısından sahip çıkılması için; 17 EYLÜL 2019 SALI günü saat 11.00’de 15 Temmuz Demokrasi Meydanı (Valilik Önü) yapılacak kutlama törenine ve hafta içerisinde düzenlenecek, diğer etkinliklere tüm halkamızın katılım sağlaması son derece önemlidir.

16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek, etkinliklerle, Ahi öğretilerini kamuoyuna tanıtmayı, topluma, özellikle yeni nesil’e Ahi Evran-ı Veli’nin ilkelerini benimsetmeyi hedefliyoruz.

İşte bu yüzden biz esnaf ve sanatkârlar Ahilik Haftasını çok önemsiyoruz. Bu bakış, bu kanı canlı tutmak için bize ait olan bu değerleri daha fazla özümsemek, geliştirerek hayatımıza uygulamak istiyoruz ve buna mecburuz.

Esnaf teşkilatlarımız, İl Kutlama Komitemiz, diğer kurum ve kuruluşlarca birlikte düzenlenecek etkinliklerle, zengin bir kültür değerimiz olan, Ahilik ve Ahilik Kurallarını, kamuoyuna tanıtmaya çaba sarf edilecektir.

Bu itibarla Ahilik Kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması ve daha iyi bilinmesi için bütün hemşerilerimizi, esnaf sanatkarlarımızı, sanayici ve iş adamlarımızı, 17 EYLÜL 2019 SALI günü saat 11.00’de 15 Temmuz Demokrasi Meydanında (Valilik Önü) yapılacak olan, kutlama programına davet ediyoruz



Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da
Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Play-Off oynayacak
İlk kez 'Çocuk Zirvesi' düzenlenecek
Patent ve Marka ücretleri güncellendi
Başkan Büyükkılıç'tan gençlere TBMM sözü
Kurtulmuş: Anayasa çalışmalarının ayrışma vesile olmamasını temenni ediyoruz
11 ilde 63 Siber'göz'altı!
Erdoğan'ın 'Özel' görüşmesi haftaya
Köprüler Başkent'e nefes aldıracak
Çöl sıcaklarına dikkat! Sıcaklıklar artıyor
Uluslararası Mersin Çocuk Festivali neşe saçtı
İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,04
  • EURO

    34,79% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2439,98% 0,42
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı