Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

Ahilik Haftası Aksaray´da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ahilik Haftası Aksaray´da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ahilik Haftası Aksaray´da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

         Ahilik Haftası Aksaray´da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar mehter takımı eşliğinde yapılan yürüyüş ile başladı. 15 Temmuz Milli İrade Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlayan programa Vali Aykut Pekmez, AK Parti Grup Başkan Vekili İlknur İnceöz, Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Aksaray Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Aykut Pekmez burada yaptığı konuşmasında, ahiliğin ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu söyledi.

Ahiliğin kardeşlik, beraberlik gibi değerleri özünde topladığını ifade eden Vali Pekmez; ?Ahilik prensipleri, yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkârlarımız için hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak ahiliğin en önemli kurallarıdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen mesleki örgütlenmeler, tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları, çıraklık-ustalık gibi uygulamalar Ahilik kültüründen izler taşımaktadır.? dedi.
AK Parti Grup Başkan Vekili İlknur İnceöz ise konuşmasında; Ahilik Haftasında ahilik değerlerinin anıldığını, insan olmanın ölçülerinin neler olabileceğinin hatırlatıldığını belirtti.

Ahiliğin içeriğindeki değerlerin ecdadın bıraktığı bir miras olduğunu vurgulayan İnceöz; ?Bu değerler hepimizin değerleri, biz bu değerlerle bu güne kadar bunları yaşatmak, yaşamak ve toplumun tüm kesimlerine ve dünyaya örnek olmalıyız. Onun için tarihin bize bıraktığı sorumluluk bu anlamda çok yüksek?dedi.
Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti ise; Ahiliğin ticari hayatın belli kurallar içerisinde yürütülmesini sağlayan bir kültür olduğunu söyledi.
Serdengeçti: ?Ahilik aynı zamanda tasavvufi bir dernek. Ancak, ?Bir hırka bir lokma´ anlayışı değil. Ticaret yapan, üreten bunun kurallarını Türk gelenekleri İslami gelenekleri ile birleştirmiştir. Ölçüyü eksik tartma, cömert ol, haram yeme, insanlara cömert ol bunlar hem dinimizin emirleri hem milletimizi örf ve adetleridir.?dedi..
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise yaptığı konuşmasında; Ahilik teşkilatının Selçuklu ve Osmanlı medeniyetimizin kuruluşundaki en önemli yapı taşlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
Ticaret ahlakı gelişmiş olan toplulukların daha ileri atılımlar yaparak daha güçlü oluşumları gerçekleştirdiklerini ifade eden Yazgı, ?Ahilik teşkilatı hem medeniyetimizin kuruluşunda önemli bir yapı taşı olan hem de günümüzde de onu anmakla onu hatırlamak da bir kere daha esnaflığı nasıl olması gerektiği hayatımızda ve yaşantımızda onların işlerini ve onların düsturları nasıl oluşturmamız gerektiğini bizlere bir kere daha hatırlatmaktadır.?dedi.

Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ise esnaf sanatkârların ekonomik ve toplumsal hayattaki önemine dikkat çekerek esnafların vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Halk Oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen spor, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.
Aksaray´da çeşitli meslek dallarında örnek gösterilen meslek erbaplarına ve yılın ahisi seçilen Mehmet Hayri Terzi´ye hediyelerinin verildiği törende Vali Aykut Pekmez, belediye başkanı Haluk Şahin Yazgı ve Aksaray Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan´na temsili şet kuşatılıp ahi cübbesi giydirildi. Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri Ahi Pilavı ikramı ile sona erdi. 
Vali Aykut Pekmez beraberinde milletvekili Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve ATSO Başkanı Ahmet Koçaş ile Aksaray Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret etti. Birlik başkanı Doğan Ceylan ve meslek odaları başkanları ile görüşen Vali Pekmez Ahilik Haftasını tebrik etti.



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,18
  • EURO

    35,15% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2246,37% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı