Aksaray

19.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:42
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:21
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:18

4´üncü tarım fuarı 15 Temmuz şehitlerine ithafen açıldı

4´üncü tarım fuarı 15 Temmuz şehitlerine ithafen açıldı

4´üncü tarım fuarı 15 Temmuz şehitlerine ithafen açıldı

Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray´da Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bu yıl 4´üncüsü düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı gerçekleştirilen törenle, 15 Temmuz şehitlerine ithafen açıldı.
Fatih Mahallesi Kapalı Pazar Semt Pazarı içerisinde gerçekleştirilen fuarda 125 ayrı firma stant açtı. Tarım, hayvancılık ve teknolojileri ürünlerinin yer aldığı fuarda binlerce çiftçi tarım ve hayvancılık teknolojileriyle buluştu.
Fuarın açılış konuşmasını yapan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, fuarın bu yıl 4´üncüsünü düzenlediklerini belirterek, bu yılki fuarın 15 Temmuz şehitlerine ithafen düzenlendiğini söyledi. Başkan Koçak, ?Bu yıl ki fuarımızı 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit düşen kahraman şehitlerimize ithafen düzenledik. Ülkemizdeki vatan hainlerine inat, biz gerekirse üretiriz diyoruz. Gerekirse vatan hainlerine karşı cephede savaşırız diyoruz. 420 bin hektar tarım arazimiz var. 7 tane ürünümüz Türkiye genelinde ilk 10´un içerisinde. İlk 10´daki ürettiklerimiz; kaban 4´üncü sırada, yonca 2´inci sırada, arpa 5´inci sırada, şeker pancarı 3´üncü sırada, çerezlik ayçiçeği 5´inci, yağlık ay çiçeğimiz 7´inci sırada, patatesimiz 9´uncu sırada. Yani Türkiye ortalamasında ilklerin içindeyiz. Aksaray nüfusunun yüzde 80´i bilindiği gibi tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Türkiye´nin gıda ihtiyacında Aksaraylı eli nasırlı çiftçilerimizin katkısı var. Büyükbaş hayvan sayımız 190 bin, küçükbaş hayvan sayımız 545 bin, et üretiminde yılda 10 bin ton kırmızı et üretirken, süt üretiminde de 500 bin tona yakın üretim yapıyoruz. En önemli tarımsal sorunlarımızdan birisi İç Anadolu´nun en kurak illerinden biriyiz. Tarımı güçlendirmek, ülkemizi güçlendirmek için Aksaray´a dış havzalardan su getirilmesini bekliyoruz. Devlet büyüklerimizden ve siyasilerimizden istiyoruz. Ben Tarım Bakanlığımıza gerçekten teşekkür ediyorum. Sütle ilgili, üretim ile ilgili ciddi şekilde üreticiye, çiftçiye destek veriyor. Ama sanayicilerimiz girdi fiyatlarını yükseltiyor. Yem de KDV´yi sıfıra indirdik ama maalesef sanayicilerimiz yem girdilerini yüksek tutuyor. Dolar az bir şey yükseldiğinde otomatik olarak girdilere yansıtıyorlar. Eğer sanayiciye gerekli tedbirler alınırsa üreticilerimiz ciddi şekilde rahatlayacak. Arpayı, buğdayı, yoncayı dolar ile üretmiyoruz. Yani, yem girdilerinde yüzde 5 dolar girdisi var ve bunu tümüne yansıtıyorlar. Bu da üreticilerimize ciddi şekilde sıkıntı oluşturuyor. Eğer hükümet elini taşın altına koyuyorsa sanayicilerin de koyması gerekir? dedi.
Birlik ve beraberlik mesajları veren Başkan Emin Koçak, ?Bizim birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Suriyelilerin geleceği yer Türkiye. Türkiyelilerin gideceği hiçbir yer yok. Bunun için de birbirimize fedakarlık yapacağız, sahip çıkacağız. 15 Temmuz gibi çok kötü bir atmosfer atlattık. Ben burada şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de saygıyla anıyorum? diye konuştu.

"Tarım milli meselemizdir"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Münir Oğuz, ?Tarım milli meselemizdir. Bu yüzden milli tarım projesini geliştirdik. Havza bazlı üretimi destekleme ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelleri üzerine kurduğumuz milli proje ile planlı üretime geçiyoruz. Çiftçi odaklı bu milli projemiz ile arz açığı ya da fazlası tartışmalarına son veriyor, çiftçilerimizin neyi, nerede, ne zaman ektiklerinde ne kadar destek alacaklarını önceden bilmelerini sağlıyoruz. Piyasalardaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçerek tarımsal hasılatımızı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatımızı ise 140 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Desteklemelerde bürokrasiyi azaltıyoruz. Kapı kapı dolaşmaktan, memur memur dolaşmaktan çiftçiyi kurtarıyor, tarımsal işletme danışmanlığını kurduk. Ziraat mühendislerini, veterinerleri tarım bakanlığımızın çalışanlarını çiftçilerimizin ayağına gönderiyoruz. Ertesi gün de Ankara´dan telefonla çiftçimizi arayıp memnun kalıp kalmadığını soruyoruz. Destekleme ödemeleri yılda 2 kez yapılacak. Nisan, mayıs, eylül ve ekim dönemlerinde. Yani çiftçilerimizin en çok paraya ihtiyacı olduğu dönemlerde? şeklinde konuştu.

"Aksaray tarım ve hayvancılıkta önemli mesafeler kat etti"
Aksaray Valisi Aykut Pekmez ise ?Son 15 yılda birçok alanda olduğu gibi tarımda da önemli mesafeler tak ettik. 15 yıl önce 500 milyon olan tarımsal üretimimiz bugün 3,5 milyarlara çıkmış durumda. Bu hükümetimizin, tarım bakanlığımızın son yıllarda tarıma verdiği desteğin ki, önümüzdeki dönemde havza bazlı destekleme ile inşallah üretimimiz daha da artacak. Aksaray´ımızda tarımda önemli mesafeler kat etti. Şeker pancarı gibi, yonca gibi, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi birçok üründe Türkiye´de ilk 10´da yer alıyor. Hayvancılıkta önemli rakamlara ulaştık. Aksaray´ın sulamada olan sıkıntıyı hepimiz biliyorum ve inşallah bu sıkıntıyı da en aza indirerek bu üretimimizi hem Aksaray hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak hale getireceğiz. Aksaray´ın ve çiftçimizin durumu bu potansiyele sahip? ifadelerinin kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte fuarın açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokol üyeleri fuarı gezerek firma stantlarını ziyaret etti. Protokol üyeleri, ayrıca çiftçilerle de görüşerek talepleri aldı.
Gerçekleştirilen fuar açılışına Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Garnizon Komutanı Albay Gazi Demir, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Münir Oğuz, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Düzgün, Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan ve çok sayıda çiftçi katıldı.



Bakan Şimşek'in faiz talimatı iddialarına açıklama
Bakan Göktaş: 5 milyona yakın hane sosyal yardımlardan yararlandı
140 bin yaşlı evde bakılıyor
Hudutlardan geçit yok!
DİM: "İnternet ilanları için daha adil bir sistem olabilir"
LGS başvuruları başladı
Edirne'de yerel kalkınmaya destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 18 Mart mesajı
Bakan Özhaseki: TOKİ ile yeni evler yapmaya devam edeceğiz
Depremzede aile hekimlerine zulüm iddiası!
Konut Fiyat Endeksi arttı
BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı
4 ilde 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi
İllerde bugün hava durumu nasıl olacak?
Mobil Market'te ucuz ete hücum ettiler
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,19% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2247,09% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 12.6 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14 ° / 4.8 ° false
  • Perşembe 10.2 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı