Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

11 Bin Yıllık Köy; Aşıklı

11 Bin Yıllık Köy; Aşıklı

Anadolu´nun ve Aksaray´ın derin tarihinin ortaya çıkarıldığı ilklerin kenti Aşıklı´da kazılar 26.yılında devam ediyor

Günümüzden yaklaşık 11 bin yıl öncesine tarihlenen ilklerin kenti Âşıklı Höyük´te arkeolojik kazı çalışmaları 26.yılına girdi.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı çocukları Ayşe, Taha ve Kerem Ataklı ile Kızılkaya Köyü sınırları içerisinde yer alan Aşıklı Höyüğü ziyaret ederek devam eden kazı çalışmalarını inceledi.

Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Ataklı, Aşıklı Höyüğün Orta Anadolu Bölgesinin en eski yerleşim yerinden olduğunu söyledi.

Aşıklı Höyük´te kazı çalışmalarının 1989 yılında başladığını ifade eden Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran günümüzden yaklaşık 11 bin yıl öncesine dayanan yerleşmede insanların ilk yerleşik düzene geçtiğini, ilk tarımın yapıldığı ve ilk hayvan evcilleştirilmesinin görüldüğünü bu bakımdan Aşıklının ilklerin kenti olarak çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Yürütülen çalışmalar ve Aşıklı hakkında Vali Ataklı´ya bilgi veren Özbaşaran, Aşıklı´nın Anadolu ve dünya tarihine ışık tuttuğunu özellikle Orta Anadolu´nun günümüzden 11 bin yıl öncesinin yaşamı hakkında önemli bilgiler verdiğini belirtti.

Çalışmaların yapıldığı kazı alanında en alt tabakaya ulaştıklarını ifade eden Özbaşaran, bin yıllarca süren yaşam izlerinde yerleşmede yaşayan insanların yıllar boyunca yerleşik düzeni geliştirdiklerini söyledi.

Aşıklı halkının Orta Anadolu´da ilk yerleşme, tarım, madencilik, beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelerin öncüsü olduğunu vurgulayan Özbaşaran, Aşıklı´da ziyaretçilerin kazı alanı ve deneysel Aşıklı evlerini ziyaret ederek günümüzden 11 bin yıl öncesinde mimari yapı ve insanların bu yapılardaki yaşam tarzlarını görmesi için model evler yaptıklarını bunları ziyarete açtıklarını belirtti.

-Vali Ataklı; ?Aksaray´ın tanıtılması için turizm imkanlarını en iyi şekilde değerlendireceğiz´

Vali Şeref Ataklı, Aksaray´da devam eden arkeolojik kazılarda kentin binlerce yıl öncesine dayanan tarihinin izlerinin araştırıldığını elde edilen bulgularda eski dönemlerde insanların nerede ve nasıl yaşadıkları, mimari, ticaret, kültür ve sosyal yaşamlarına ilişkin veriler elde edildiğini söyledi.

Aksaray´ın bu anlamda çok önemli potansiyeli olduğunu belirten Vali Ataklı, çok eski dönemlerde bir çok medeniyetlerin izlerinin görüldüğünü bunların ortaya çıkarılarak turizm alanında daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Aksaray´ın turizmde sahip olduğu potansiyelini iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade eden Vali Ataklı, bunun için ?Turizm Eylem Planı´ adı altında turizmde neyimiz var, ne yapılmalı şeklinde rehber olacak şekilde bir çalışma başlattıklarını söyledi. Ortaya çıkarılacak çalışma planına göre turizmde gerekli adımların önceliklilere göre ivedilikle atılacağını ifade eden Vali Ataklı, ?Aksaray´ın tanıtılması için elimizdeki bütün turizm imkânlarını en iyi şekilde değerlendireceğiz. Aksaray´ın turizmde daha iyi konuma gelmesi için hep beraber gayret göstereceğiz´ dedi.

Vali Ataklı daha sonra kazı çalışmalarında elde edilen buluntuların değerlendirildiği Aşıklı Kazı Evi Laboratuvarını ziyaret etti. Burada kazı ekibinde yer alan çeşitli ülkelerden gelen bilim adamlarının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Ataklı, Aşıklı Höyüğün önemli bir kazı alanı olduğunu belirterek kazı başkanı Prof.Dr.Mihriban Özbaşaran´a teşekkür edip çalışmalarında başarılar diledi.



İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli