Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

Karatay; “Hastanedeki Çileler Unutulmadı”

Karatay; “Hastanedeki Çileler Unutulmadı”

Karatay; “Hastanedeki Çileler Unutulmadı”

AK Parti İl Başkanı Abdülkadir Karatay, AK parti döneminde sağlık alanında yapılan çalışmaları hatırlattı. AK Parti iktidara gelmeden önce milletimizin hastanelere gitmekten korktuğunu, parası olmayan vatandaşın hastane de rehin kaldığını, mazot parası olmayan ambulansların sağlıklı hizmet veremediği ve insanların tedavi olabilmek için gece yarısı hastane kapsında kuyrukta beklediğini hatırlatarak, AK Parti iktidarı ile birlikte vatandaşlarımız istedikleri zaman ister devlet hastanesinde, ister tıp fakültesinde, ister aile hekiminde isterse özel hastanelerde tedavi olabiliyor. Tedavi olurken de hiçbir yerden torpil aramasına da gerek kalmıyor. Hazırladığımız sistemle insanların sağlığı hep ön planda tutulmuştur. Ayrıca, hastalarımız ilaçlarını SSK kuyruklarında eksik ilaçlarla değil, istediği eczaneden alabilme imkânı oldu. O Mutluluğu yaşadı” dedi.

 

AK parti İl başkanı Abdülkadir Karatay açıklamasını şöyle sürdürdü. “AK Parti döneminde sağlık alanında çok büyük bir dönüşüme imza attık. Dünyanın gıpta ettiği bir dönüşümle sağlık konusunda Türkiye`miz ile beraber Aksaray`ımız çok önemli hizmetlere kavuşmuş oldu. Özellikle geçmiş dönemi hatırlayacak olursak, hastane kuyruklarından, hastanelerin sıhhi olarak hijyen olmadığı, hastaların gece saat ikilerde randevu aldığı dönemden, şimdi otel konforunda bir sağlık sistemine geçtik.

 

Hepimiz hatırlayalım diyen il başkanı Abdülkadir Karatay,  2002 öncesinde ailemizden birisi hasta olduğu zaman herkes hastaneye giderken büyük kaygı duyardı, korku duyardı. Çünkü hastaneye gittiğimizde hastaneler zaten çok yoğun, doktor yetersiz, hemşire yetersiz, sağlık personeli yetersiz. Saatlerce kuyrukta beklerdik. Acil bir hasta için bile saatlerce kuyrukta beklenen bir dönemden şimdi çok şükür çok önemli hizmetlere AK Parti döneminde memleketimiz kavuşmuş oldu. Hatırlayalım, göz muayenesi için saat gece iki’de evinden çıkıp, ulaşımın zor olduğu dönemlerde, dolmuşun olmadığı aracın olmadığı dönemlerde yürüyerek vatandaşımız hastaneye gidiyor, hastanede kuyruğa giriyordu. Kuyruğa giriyor sabaha kadar liste yapılıyor. Sabahta yetkili bir arkadaşımız gelip bu listeleri iptal edip, yeniden bir sıralama yapıyordu. Vatandaşımız günlerce gidip gelip bir türlü muayene olamıyordu. Özellikle doktor yetersizliğinden dolayı sadece bir göz muayenesi için üç dört gün gidip geldiğimiz günleri hatırlayalım.

 

İlaç hakeza aynı şekilde hatırlayın, Bağkur, SSK, Emekli sandığı ve diğer kurumlarımız için her birisi için ayrı ayrı veriliş şartları vardı, özellikle SSK’ya giden hastalarımız ilaç kuyruğunda muayene kuyruğundan daha fazla kuyrukta bekleyip istediği ilacı alamıyordu. A ilacı yazılıp B ilacı veriliyordu. Hastanın hiçbir önemi yoktu. 

 

Bunları hatırlayalım. Akabinde sağlık ocaklarımız,  az sayıda sağlık ocağımız hastamızın yoğun şekilde gittiği sağlık ocağına, burada ileri tedavi olma imkânımız yoktu. Doktor ilgilenmiyordu, hemşire ilgilenmiyordu, ne doktora ne hemşireye herhangi bir şey söyleme hakkınız yoktu, yeri geliyor azarlanıyordu hastamız. O psikoloji ile birde fırça yiyip geri dönüyordu ama bu gün özelikle 2002’den sonra aile hekimliğiyle beraber artık hizmet evlerimize kadar geldi. Şuan yaklaşık olarak 54 tane aile sağlığı merkezimiz var. Aksaray’ımızda hemen hemen herkes bulunduğu mahallerde bulunduğu muhitte istediği gibi muayene olabiliyor.

 

Tabii birde maalesef bıçak parası deden bir olayımız vardı. Hastanelerimize gittiğimiz zaman cerrahlarımız ameliyat olacak bir hasta için önce muayenehaneye gidip özel muayene oluyor sonra hastanede ameliyat karşılığı belirli bir para ödemek zorunda kalıyordu. Parası olan vatandaşımız tedavi olabiliyor, olmayan vatandaşımız boynunu büküp geri dönebiliyordu. Devlet Hastanelerinin haricinde bu gün gündeme gelen tıp fakültesi, buradan tıp fakültesine gitmek için çok büyük torpillere ihtiyacımız vardı. O dönem milletvekilleri hastanelerde torpil için mesai harcıyorlardı. Yani baktığımız zaman dünden bu güne sağlık özellikle AK Parti döneminde büyük bir dönüşüme uğradı.  Tıp fakültesinde eğer bir milletvekili tanıdığınız yoksa size torpil yapmıyorsa veya çok önemli bir pozisyonda birini bulamıyorsanız, Tıp Fakültesine gidip muayene olma şansınız neredeyse sıfırdı. Zaten vatandaşımızın en çok korktuğu konulardan bir tanesi de hastası olduğu zaman hastaneye gittiğinde nasıl muamele göreceğinin tedirginliğiydi. Bunu yanında biz, özelikle AK Parti döneminde özel hastanelere yoğun bir şekilde sisteme kattık. Vatandaşımız ister, devlet hastanesi ister, özel hastane isterse de tıp fakültesine istediği yere istediği şekilde gidebiliyordu. Eskiden özel hastaneye gidebilme şansımız paramız yoksa hiç yoktu. Çünkü özel hastane ücretleri çok pahalıydı, ancak gerçekten maddi durumu çok iyi olan hastalarımız özel hastanelere gidebiliyordu ama bu gün herhangi bir vatandaşımız istediği zaman istediği özel hastaneye gidip muayene olup tedavi olabiliyor.

 

Dolaysıyla sağlıktaki hizmet özellikle 2002 sonrasında bu sağlıktaki dönüşümle 18 yaş altınında Sosyal Güvenlik kapsamına alınması ile beraber hiçbir vatandaşımız sistemin dışında kalmadan gidip rahatlıkla muayene olabiliyor. Maddi durumu zayıf olan ailelerimizin özellikle çocuklarını düşünelim. Hiçbir sosyal güvence yok ve maddi imkanınız yok. Nasıl muayene olacak, nasıl ilaç alacak hepsi büyük sıkıntıydı. Anaların gözündeki acı, babaların gözündeki çaresizlik hepimizin yüreğini burkmuyor muydu. Hastanede rehin kalmadan eczaneye gidebiliyorsa vatandaşımız ilk sıkıntıyı mutlulukla atlatıyor sonra eczaneye gidiyor. Ve ilaç parası ne kadar tutacak bakışları ile ikinci kaygıyı yaşıyordu. Oradan da ucuz kurtulursa ne mutlu hasta yakınlarına. Biz bunları hep beraber yaşadık hatırlayalım.

 

 Yine hastanelerin fiziki şartlarını düşünelim bir odada sekiz on tane hasta enfeksiyona kalacak şekilde ameliyat oluyor ama çıktıktan sonra ortamın sıhhi  olmaması sebebiyle odaların küçük olması sebebi ile uzun süren yatma süreleri ile tedavisi oldukça gecikiyor hatta istemediğimiz ölüm vakaları da gerçekleşe biliyordu. Bugün itibari ile baktığımız zaman odalarımız artık otel konforunda hastalarımız gayet rahat ameliyatını olduktan sonra kısa sürede taburcu olacak düzeye gelebiliyorlar” dedi.



İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Dışişleri'nden İsrail-İran gerilimi açıklaması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9655,67%1,38
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli