Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Uyanmış;Verem ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır

Uyanmış;Verem ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır

Uyanmış;Verem ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır

                 Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış;  Verem (Tüberküloz) hastalığnaa dikkat çekmek, bulaş, korunma, tanı ve tedavi konularında vatandaşları aydınlatmak için bir bilgilendirme açıklaması yaptı.

                Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış, Dünyada her yıl 8 ile 10 milyon arasında yeni verem vakasının ortaya çıktığını ve bu hastalardan 2 ila 2,5 milyonunun verem nedeniyle hayatlarını kaybettiğini söyledi. Ülkemizde küçümsenemeyecek bir rakamın 10 ila 20 milyon insanın vücutlarında verem mikrobu taşıdığının tahmin edildiğini de söyleyen Dr. Uyanmış, ancak son yıllarda ülkemizde yürütülen yoğun çalışma ve çabalar sonucu veremle savaşta başarılı olunduğunu, veremin ülkemiz için ölümcül hastalık olmaktan çıktığını sözlerine ekledi.

                VEREM MİKROBUNA MÜLTECİLERDE DAHA SIK RASTLIYORUZ

                Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uyanmış, Verem hastalığının Aksaray için bir tehlike arz etmediğini, Aksaray´da yerli halktan çok ülkemizde mülteci olarak bulunan yabancı uyruklularda verem mikrobuna daha sık rastlanıldığını açıkladı. 

                Son yıllarda Mustafa Yazıcı Göğüs Hastalıkları Kliniğine başvuran yabancı uyruklu mültecilerde, beslenme ve barınma sorunları nedeniyle verem mikrobuna daha sık rastladıklarını ve bu konuda hastaların ve çevresinde ki insanların geciktirmeden tedavi altına alındıklarını kaydetti.

                VEREMİN  BULAŞMA YOLU, TANISI VE TEDAVİSİ NASIL OLUR?

                Verem mikrobunun güneş görmeyen ortamlarda ve soğuk havada uzun süre canlı kalabilmektedir diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış; "Verem, hastaların aksırması, öksürmesi ve knuşması esnasında havaya yayılan mikropların sağlam kişilere geçmesi ile bulaşır. Veremin %70-%80´i akçiğerde görünmekle  birlikte vücudumuzda akciğer zarı, lenf bezleri, beyin zarı, kemik, böbrek ve kalp zarı gibi organlarda da görülebilir. İki üç haftadan uzun süren sürekli öksürük, kanlı balgam çıkarma, ateş ve gece terlemesi , iştahsızlık ve zayıflama ile kendini belli eder.  Veremen tanısı ise radyolojik yöntemlerle birlikte balgam muayenesi, balgam kültürü, tüberküloz cilt testi ile konulur. Bugün ülkemizde var olan modern ilaçlarla verem hastalığının tedavisi başarı ile sonuçlanmıştır. Unutulmamalıdır ki, verem savaş dispanserlerinde verem ilaçları ve tedavisi ücretsiz yapılmaktadır.  Veremin tedavisinde ise esas olan ilaçların 6-8 ay gib bir sürede düzenli kullanılması ve aksatılmamasıdır"

                VEREMİN TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİR

                Ülkemizde verem ilaçları ve tedavisinin Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Uyanmış; "Her hastalıkta olduğu gibi verem hastalığında korunma ve tedavisinde erken teşhis ile başarı sağlanmaktadır. Özellikle çocuklarda BCG aşısı verem hastalığından korur. ülkemizde doğumdan sonra 2-3 ay içinde ve 7 yaşında olmak üzere BCG aşısı yaptırmak zorunludur. Hastaların yakınları ve temasta oldukları aynı evi kullanan vatandaşlar zaman kaybetmeden verem savaş dispanserine başvurarark ücretsiz tarama yaptırmalıdırlar"



Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Son beş gün , son beş anket
Milli Eğitim'den öğretmenlerarası tiyatro oyunu yazma yarışması
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli