Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI FİTREYİ VERMEDEN BAYRAMA BAŞLAMAYIN!

VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI FİTREYİ VERMEDEN BAYRAMA BAŞLAMAYIN!

VÜCUDUMUZUN ZEKÂTI FİTREYİ VERMEDEN BAYRAMA BAŞLAMAYIN!

  Malımızın hem bereketlenmesi, hem de helal olabilmesi ve kendimizle birlikte geçindirmekle yükümlü olduklarımızın bu malımızdan hayır görmesinin yegane çaresi Mevla´mız tarafından belirlenen Zekat  gibi birde atalarımız tarafından ?Baş Zekatı? olarak tarif edilen Vücudumuzun tüm maddi ve manevi kirler ile hastalıklardan kurtuluşu olan? Fitre zekatı? vardır.!!!

   Bu zekat ise Ramazan ayı başlangıcından itibaren ve Ramazanın bitiminden önce olması şartıyla her zaman her yerde istenilen yüksek oranda verilebildiği gibi geleneksel olarak Ramazan ayında verilen bu sadakanın alt sınırı en az bir kişinin iki öğün yemek yeme bedeli kadar olan ücret iken(Bu seneki bedel en az 16 liradır),üst sınırı ise bulunmayan vücudumuzun  Zekatı olan Fitreyi Sadakadır!!!

FİTRE İLE İGİLİ HADİSİ ŞERİFLER!!!

 Nebiler Nebisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) tarafından bu konuda  aşağıya aldığımız  Mübarek Hadisi Şeriflerinde şöyle buyurmaktadır;

  Abdullah İbn Ömer´den nakledilen Hadisi şeriflerinde ?Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir? (Şevkânî, Neylü´l-Evtâr, IV, 183.)

     ?Hz. Peygamber fıtır sadakasını 1 sâ´ (ölçek) hurma ve 1 sâ´ arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar (bayram) Namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.? (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12 .)

DİĞER SAHABELERDENDE AKTARILAN HADİSİ ŞERİFLERDE FİTRENİN MİKTARI VE BU FİTRELERİN NELERDEN YANİ HANGİ MALLARDAN VERİLEBİLECEĞİ ANLATILIYOR

      Ebû Said el-Hudrî (r.a)´den rivayet edilen bir hadiste fitre verilebilecek maddeler ve miktarları şöyle belirlenir:

?Biz Peygamber devrinde fitreyi, yiyecek maddelerinden 1 sâ´ olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi.? (Buhârî, Zekât, 74; A. İbn Hanbel, III, 73, 98.)

      İbn Abbas (r. anhümâ)´nın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur:

?Rasûlullah (s.a.s) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek  sağlamak için fitreyi farz kılmıştır.

    Fitreyi kim Namazdan(Burada bahsedilen Namaz Bayram Namızıdır) önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de Namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.!!!!? (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)

  Abdullah b. Sa´lebe (r.a) şöyle nakletmiştir:

?Rasûlullah (s.a.s) Ramazan Bayramı´ndan bir veya iki gün önce bir konuşma yaparak şöyle buyurdu: ?Buğdaydan, arpadan veya hurmadan 1 sâ´ını hür veya köle, küçük veya büyükler için sadaka olarak veriniz.? (A. İbn Hanbel, V, 432.)

  İbn Abbas´ın rivayet ettiği hadis şöyledir:

?Fitre sadakası buğdaydan iki müd´dür.? (Şevkânî, Neylü´l-Evtâr, IV?

   Tüm Müslümanların fakirlerinde bayrama mutluluk içinde ulaşabilmeleri için ellerinden geldiğince yüksek orandaki fıtır sadakasıyla onları da mutlaka bu gün yani içinde bulunduğumuz Ramazan arifesi bitiminden önce, veyahut ta mutlaka Ramazan bayramı Namazı kılınmadan önce sevindirmeleri dileğiyle Arife ve Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

(*) Bu günkü yazımda yer alan Hadisi Şerifleri http://www.islamveihsan.com/fitir-sadakasi-fitre-ile-ilgili-hadisler.html?dan aldım. Mevla emeği geçenlerin kendileri, ataları ile evlatları ve tüm sevdikleriyle sevenlerinden razı olsun. Ali Genç.

 

 



Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli