Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Down Sendromu: Sen Olmazsan Bir Eksiğiz

Down Sendromu: Sen Olmazsan Bir Eksiğiz

Down Sendromu: Sen Olmazsan Bir Eksiğiz

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir; 21 Mart Down Sendromlular farkındalık günü nedeniyle bilgilendirme açıklaması yaptı.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Emine Özdemir; 21 Mart tarihinin, Down Sendromlu kişilerde 21. kromozomun 2 yerine 3 tane olması nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından, 10 Kasım 2011 tarihinden itibaren resmi olarak Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul edildiğini ve genetik farkındalığın tanınmasına yardımcı olmak üzere çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyledi.

Dr. Özdemir; ?Down sendromlu hastalarımız sıcaklıkları ve masumlukları ile her zaman içimizi şefkatle dolduran, yardımcı olmaktan son derece keyif aldığımız hastalarımızdır? dedi.

Dünyada 6 milyon, Türkiye de ise 100 bin civarında insanın genetik farklılık nedeniyle Down Sendromlu olduğunu söyleyen Özdemir, ?  Down sendromlu insanları toplum içinde kendilerine has yüz ve vücut şekilleri ile ayırt etmek oldukça kolaydır. Ancak burada dikkat etmemiz gereken şey onları fark ettiğimizde acınmaya ihtiyaçları yoktur, pozitif bir ayrımcılığa ihtiyaçları vardır? dedi. 

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir şunları söyledi:

?Down Sendromlu bebekler her şeyden önce bebeklerdir. Beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyarlar; acıkınca, canları sıkılınca ağlarlar, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebeklerdir. Tıpkı down sendromlu olmayan bebekler gibidirler. Down Sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar?

DOWN SENDROMU HASTALIK RİSKİNİ ARTTIRIYOR

 Dr. Özdemir; ?Down sendromlu insanlar kalp hastalıkları, tiroid başta olmak üzere hormonal sorunlar, kulak burun boğaz bölgesinde anatomik bozukluklar, mide bağırsak sistemindeki bozukluklar, lösemi gibi kan hastalıkları, görme sorunları, kilo sorunları, dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu, otizm hastalığı, Alzheimer hastalığı gibi durumlarla bizlere göre daha sık karşılaşmaktadır. Ne yazık ki pek çoğu zihinsel açıdan yetersiz doğmaktadır. Ancak down sendromlu insanların bir kısmında zeka seviyesinin normal veya normale yakın olduğunu görmekteyiz. Aslına bakarsanız bu sorunlar down sendromu olmadan da başımıza gelebilecek olası riskler. Sadece down sendromu olmak riski biraz artırıyor. Ne yazık ki bu sebeplerden dolayı yaşlanmış down sendromlu bireyleri etrafımızda çok sık göremiyoruz? dedi.

GEBELİKTE TARAMA TESTİ İLE HASTALIĞIN TESPİTİ MÜMKÜN

Down sendromu hakkında gebelik esnasında yapılan tarama testleri ve ultrason tetkiki ile %100 olmasa da önemli bir oranda doğacak bebeğimizin down sendromu olup olmayacağı hakkında fikir edinebiliyoruz diyen Dr. Özdemir; ?Eskiden okuyamaz bile denilen Down Sendromlu bireylerin artık lise, hatta üniversite bitirebildiğini biliyoruz. Down sendromlu insanlar da ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bütün bunların yapılabilmesi için ailenin ve down sendromlu bireyin eğitim çok önemlidir? dedi.  



Bitkisel en yüksek yeterlilik fındıkta
Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu
ABD'li heyet TBMM'de
Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı
Düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Hızlı trenlerde bayram hediyesi
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
ABD'li heyet Türkiye'de
Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarına 'İletişim' yanıtı
Eti Maden personel alımı yapacak
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bilgin: "Sivas’ın menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım"
MEB'den ortak sınavların soru ve cevapları
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9113,82%0,37
  • DOLAR

    32,37% 0,19
  • EURO

    35,00% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2325,32% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3946,20% 2,77
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli