Aksaray

25.04.2024

  • İMSAK 04:17
  • GÜNEŞ 05:47
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:01

Efsane Mülkiyelilere Vefa!

Efsane Mülkiyelilere Vefa!

Efsane Mülkiyelilere Vefa!

Kaymakam Yüksel Özden ve Vali Ünal Özgödek´in isimleri çeşmelerde yaşatılıyor!

 

*?Görev yaptıkları yıllarda Aksaray´ın birinin bin olması için var güçleriyle çalıştıklarına şahit olduğunu  bu nedenle de onların adına çeşme yaptırdığını belirten Gazeteci-Yazar Ali Genç?  Bu kıymetli Mülkiyelilerimiz daha da fazlasını hak ediyorlar.? dedi.

 

 

1973-78 yılları arasında Aksaray Kaymakamlığı yapan Yüksel Özden ile 1982-88  yılları arasında Niğde Valiliği yapan Ünal Özgödek´in isimleri Gazeteci ?Yazar Ali Genç tarafından Yanyurt köyüne yaptırılan çeşmelerde yaşatılıyor.

    Bizzat hizmetlerine şahit olduğu için onlara en mütevazi haliyle ?Efsane Mülkiyeli? unvanının yakıştığını belirten Gazeteci-Yazar Ali Genç bu güzel hizmetlerinin karşılığı olmasa da ahde vefanın gereği için isimlerini yaşatmak için çeşmelere verdim.

   Tarihe not düşmek ve hem neden ahde vefa gösterildiğinin kamuoyu tarafından bilinmesi,hemde bundan sonra ilimize ve ülkemize yapılacak hizmetlerin teşviki için sırasıyla onların isimlerini çeşmelere vermeye sebep olan hizmetlerinin bir kısmı şunlar;

KAYMAKAM YÜKSEL ÖZDEN HAFTANIN 5 GÜNÜNÜ AKSARAY KAZAN KENDİSİ VE A TAKIMI KEPÇE MİSALİ DOLAŞIR GİDİLEN YERİN SAHİP OLDUKLARINI YAZARAK FAYDALANILMASINI ARIŞTIRIRDI!

 Şimdiye kadar bu konuda yazdığım onlarca haber ve köşe yazısında da belirttiğim gibi Aksaray´ın 1973-78 yılları arasında Kaymakamlığını yapan Yüksel Özden aslında Aksaray´ın taşında toprağında daha çok yerde isminin yaşatılmasını fazlasıyla hak eden bir efsaneMülkiyelidir.

   Hiçbir ödeneği olmamasına rağmen görevi esnasında o zamanki tabirimizle kendisinin A Takımı olduğunu belirttiğimiz İlköğretim Müdürü İsmail Baysal, Turizm Müdürü Abdullah Karakaya, Halk Eğitim Müdürü Arif Koçak ve Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Uğuray Baloğlu´yla istisnalar dışında sürekli olarak can dostum ve meslektaşım Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli ve benimle.

    Bazen de Mustafa Doğruer ve merhum Ahmet Öztürk´le Aksaray kazan biz kepçe tüm belde ve köyleri ile mezralarını defalarca yılın 12 ayı 4 mevsiminde gece ve gündüz demeden gezdik.

    Her gittiğimiz yerin durumuna göre buranın öncelikle nasıl gelişip kalkınacağını öğrenir.

    Oranın sahip olduğu insan, hayvan gücü ile tarımı ve diğer yer altı ile üstü imkanlarını günümüzün tabiriyle veri tabanına işlemek üzere tespit eder.

   Bunları kaydederek tespit edilenlerden o yerin, Aksaray´ın ve ülkemizin faydalanılmasının yollarını arar, gereğinde ilgili makamlara yazılı ve sözlü bilgiler vererek bu bilgilere göre yatırımlar yapılmasını, yenileri için kısa, orta ve uzun vadede planlamalar oluşturulmasını isterdi.

KAYMAKAM YÜKSEL ÖZDEN SAMİMİYETİYLE KÖYLÜLERİ MOTİVE EDEREK MESELELERİNİ ÇEŞİTLİ KAMU KURUMLARININ VE HAYIRSEVERLERİN KATKISIYLA ÖDENEK ALMADAN YERİNDE GİDERİRDİ!

   Yine gittiği her yerde o zamanki şartlarda okul,su ve diğer hangi hizmetlere ihtiyaç duyulduğunu tespit eder okul yok ise Muhtardan köyde her hangi bir boş binanın olup olmadığını sorar var ise onun köylüler tarafından onarımının yaptırılmasını sağlayarak ilgili makamlara yazarak en kısa zamanda burada bir okul açılmasını.

    Okul var ise ve tamir ile bakım gerekiyor ise bunu da köylüleri motive ederek, gereğinde bazı hayırseverlerden çimento, demir, kereste ve diğer yardımları sağlatarak sorunu ortadan kaldırtırdı.

    Yine içme suyu olmayan yerlerin bu konudaki taleplerini de genel olarak yakınlarda bir kaynak var ise DSİ veya hayırseverler ile köylülerden imkanı olanların yardımıyla borularını alır, DSİ ve diğer kurumların iş makinalarıyla kaynağı ve boruların geçeceği yerleri kazdırarak köyde kurulacak mahalle çeşmelerinden su akıtırdı.

    Diğer akla gelebilecek kısa vadeli yatırımlara da samimiyetiyle çözüm bulur, ileriki safhalarda ki ihtiyaçlarını ise Vilayete ve ilgili makamlara bildirerek planlamaya alınmasını sağlardı.

     Aksaray´ın tarihi ve turistik yerlerinin bilinmesi buralarda yaşayan vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın iç ve dış turizmden faydalanmaları için esnafın eğitiminden köylülerin yerli ve yabancı turiste en iyi şekilde davranmalarına kadar gerekli telkinlerde bulunurdu.

      Milliyetçi ve muhafazakar bir düşünceye sahip olmasına rağmen Aksaray´daki tüm siyasi düşüncede olanlar kendisinin samimiyetini bildiklerinden severler ve sayarlardı.

AKSARAY´IN 12 VALİ´SİNDEN 2 Sİ HİZMETLERİYLE KAYMAKAM YÜKSEL ÖZDEN´E YAKLAŞABİLDİ!

Kendisinin Tarsus ilçesine atanmasından günümüze kadar bu konuda yazdığım birçok yazının yanında Aksaray´ın 1989 yılında 56 yıllık hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 56 yıllık 2. İlçelik esaretinden kurtulmasından bu yana da bu konuda yazdığım onlarca haber ve köşe yazısında ilimizde görev yapan 12 Validen 2´si dışında kalanların toplamının Yüksel Özdenin başarısına ulaşmadığını belirtirim.

    Bu valilerden onun başarısına yaklaşanlar ise çok kısa bir zaman Aksaray´da görev yapan Aslan Yıldırım ve siyasilerin narına yanmasa onun tahtına kurulacak hatta fazlasını da yapacak olan  Vali  Hüseyin Avni Coş´tur.

NİĞDE´LİLERİN O ZAMANKİ AKSARAY İLÇESİNE YAPTIRDIĞI HİZMETLERİNE KIZDIKLARIİÇİN ?AKSARAY´IN VALİSİ ? DİYE İSİMLENDİRDİKLERİ, RESMİYETTE OLMASADA FİİLİYATTA AKSARAY´IN İLİK VALİSİ OLAN ?ÇOLAK VALİ? LAKAPLI VALİ ÜNAL ÖZGÖDEK MESAİSİNİN ÇOĞUNU BİZE AYIRDI!

 Merhum Vali Ünal Özgödek´in 1982-88 arasındaki 6 yıllık Niğde Valiliğine Aksaray için sığdırdığı hizmetlerini 1989´dan bu yana Aksaray´da görev yapan hiçbir Vali ve ilçe Kaymakamlarıda gerçekleştiremediler.

  Gerçekten öylesine çok hizmeti yaptı ki ilin Valisinin vilayetin merkez ilçesi ve civarı yerine bir ilçeye bu kadar hizmet yapmasına içerleyen ,yani kızan Niğdeliler kendisine ?Aksaray Valisi? unvanını verdiler.

 ÜNAL ÖZGÖDEK GÖREVİ BOYUNCA VİLAYET GENELİNE AYIRILAN MİLLİ EĞİTİM ÖDENEKLERİNİN  %70´İNİ AKSARAY´A YAPTIRARAK OLUŞAN BOŞLUĞU GÖREV SÜRESİNDE MİLİMİZE ETTİ!

Aksaray´ın Turizmden kültürüne, tarımından hayvancılığına kadar her konusuna olabildiğince görev süresi içinde eğilmeye çalışan Efsane Mülkiyeli Vali Ünal Özgödek´in Aksaray için gerçekleştirdiği en önemli hizmeti görevi boyunca Vilayete genel Bütçe ve İl Özel İdaresi bütçesinden ayırılan ödeneğin %70´ini Aksaray merkezi ve bağlı beldeler ile köylerdeki Milli Eğitim yatırımlarına ayırtarak bu konuda yılların ihmaliyle oluşan boşluğu olabildiğince milimize etti.

 VALİ ÖZGÖDEK KADERİNE TERK EDİLEREK BELEDİYE SÜPÜRGECİLERİNİN DEPOSU HALİNE GETİRİLEN VİLAYET KONAĞINI RESTORE ETTİREREK, YIKILAN MALİYE BİNASINI İSE YENİDEN YAPTIRDI, KURŞUNLU CAMİ NİN İSE YAPIMINI GERÇEKLEŞTİRMEYE ÖNDERLİK ETTİ!

    Aksaray´ın 1. Vilayetliğinin hatırası olan 15 Temmuz Milli İrade Meydanında bulunan tarihi Jandarma ve Adliye Binaları bakımsızlıktan kullanılamaz hale geldiğinden bunların restorasyon edilmeyerek kaderlerine terk edilerek Kaymakamlık ve Adliye için 2004-14  arası  Belediye başkanlığı yapan Nevzat Palta tarafından yıktırılan mevcut tarihi binaların arkasındaki  binalarda hizmet verilmeye başlandı.

   Harabeye dönen tarihi binalardan şu anda Valilik makamı olan yer Belediye´nin süpürgecilerinin deposu, yemek yeme ve dinlenme yeri olarak kullanılıyordu.

 Maliye binası ise daha önce harabeye döndüğünden yıktırılmıştı.

   Milli Eğitim yatırımlarının ezici çoğunluğunu Aksaray´a yaptırmasının yanında Vali Ünal Özgödek meydandaki 2 tarihi binayı yeniden restore ettirerek kurtarmanın yanında daha önce yıktırılan Maliye binasını ise maliye bakanlığının fonlarından yeniden yaptırarak Aksaray´a kazandırmasının yanında  mülkiyet nedeniyle  yapımı hayli sıkıntılı olan kurşunlu Camisinin yapımınada önderlik ederek  mülkiyet sahiplerini ikna ederek bu güzel mabedin Aksaray´a kazandırılmasını sağladı.

   YUNUS EMRE VE HOCASI TAPTUK EMRE´NİN TÜRBELERİNİDE VALİ ÜNEL ÖZGÖDEK YAPTIRDI!

    Aksaray geneline görevi süresi içinde kazandırdığı yüzlerce hizmetin yanında  Vali Ünal Özgödek´in Aksaray´a kazandırdığı hizmetlerinden diğer ikisi de Aksaray merkez ilçeye bağlı Taptuk köyündeki Taptuk Emre Türbesini ve Camisiyle çevre düzenlemesini yaptırmak, pirin dergahının karşısına bir güzel orman kurdurdu.

TaptukEmrenintalebesi  YunusEmrenin Ortaköy ilçesi Reşadiye (Ziyaret) köyü sınırları içinde bulunan Ziyaret Tepe´deki Türbesinin yapımı ve günümüze kadar gelen çevre düzenlemesini yaptırarak kendisinin her yıl anılmasınıda başlatanda Vali Ünal Özgödek´tir.

     Bu güzel hizmetlerinden dolayı isimlerini verdiğim çeşmelerde yaşatmak istedim.?dedi.

 



2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı
Arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme
HSK 6 ilin bölge derecelerini belirledi
Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor 
Bozdoğan-29'a 23 gözaltı!
Bakan Uraloğlu'ndan 'tasarruf' vurgusu
Carettalar’dan Baskan Seçer’e ziyaret
Şantiye gezileri yeniden başlıyor
Almanyalı mevkidaşına tarihi mektubun birebir basımını hediye etti
Albinolar İzmir'e çıkarma yaptı
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Gözler Merkez'in faiz kararında
Meteoroloji uyardı; Tehlike geliyor, maske takın!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false
  • Cumartesi 27 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı