Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Güdendede;Tuz Gölünden Altın Çıktı

Güdendede;Tuz Gölünden Altın Çıktı

Abdullah Güdendede bölgemizde sağlık sektörü başta olmak üzeri bir çok sektörde kullanılabilecek ekonomik değeri doğal kaynaklarımız olduğunu ancak bunları yeterince kullanamıyoruz dedi.

Fzt. Abdullah Güdendede bölgemizde sağlık sektörü başta olmak üzeri bir çok sektörde kullanılabilecek ekonomik değeri doğal kaynaklarımız olduğunu ancak bunları yeterince kullanamıyoruz dedi.

Güdendede Yaptığı yazılı basın açıklamasında;

Özellikle Tuz gölü, değerini yeterince anlayamadığımız ve üzerinde çalışmalar yapmadığımız konum olarak ülkemizin kalbinde bulunan talihsiz bir doğal kaynağımızdır. Onu sadece Tuz gibi ekonomik değeri çok az olan maddeler elde etmek için kullanıyoruz. Yakın zamanda ise sağlık açısından öneminin gündeme gelmesiyle tuz gölü sağlık turizminde de kullanımına başlandı.  Bütün bunlar onun asıl ekonomik değerini hala ortaya çıkardığımız anlamına gelmiyor. Dünya üzerinde ABD, İsrail, Avustralya, İspanya gibi sayılı ülkeler de yapay koşullarda üretilen ve piyasa değeri gerçekten yüksek olan bir madde var. İsmi beta karoten. Adı pek duyulmasa da o yaşamımızın bir parçasıdır. Öyle kısır bir alanda değil insan vücudundan tutunda gıdaları renklendirmeye varıncaya, ilaç yapımından tutunda kozmetiğe kadar çok geniş bir alanda kullanılmaktadır.” Dedi.

 Güdendede: Tuz Gölüne gidenler bilir, göl özellikle yazın sıcak aylarda kan gölünü anımsatan bir renge bürünür. İşte bu rengi almasına sebep olan canlı Dunaliela salina dır. Alglerin bir ortamda aşırı şekilde çoğalması olayına algal bloom denir. Bu doğal bir süreçtir. Sığ bölgelerde suyun azalmasına bağlı olarak tuzluluk artar. Artan tuzluluk oranı ile Dunaliella salinaların yoğunluğu da artar. Zannedildiği gibi ölümden kaynaklanan kan kızıllığı diye bir şey olmadığı gibi aksine kırmızılığın olduğu yerde daha fazla Dunaliella salina yaşadığı anlamına gelir. Bu alg türü çok çeşitli alanlarda kullanılmakta ve ekonomik olarak öneme sahiptir. Bizim asıl üzerinde duracağımız beta karoten içeriğidir. Tuz Gölünde doğal yaşam koşullarında yaşayan bu alg türü beta karoten maddesi açısından zengindir. Özellikle Avustralya da devasa yapay havuzlarda bu alg türü yetiştiriliyor ve beta karoten üretilerek dünya piyasasına sunuluyor. Beta karoten, ülkemize dışarıdan satın alınarak getiriliyor. Beta karotenin oldukça geniş yelpazede kullanım alanı bulunmaktadır. Özellikle insan sağlığı açısından vazgeçilmez bir öneme sahiptir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan A vitaminini bu maddenin vücutta dönüştürülmesi yoluyla karşılıyor. İnsan vücudunda özellikle göz ve cilt sağlığı için olmazsa olmaz olan A vitamini, büyüme ve gelişme, kemik ve diş oluşumu, vücudun savunma sistemi başta olmak üzere vücutta çoğu yaşamsal faaliyetler için gereklidir. Özellikle eksik alınması sağlık sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Bunun yanında gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Sarıdan turuncuya kadar olan renklerin elde edilmesinde önemli bir madde olarak geçer. Buda piyasadaki tükettiğimiz çoğu şeyin renklendirilmesinde beta karotenin kullanıldığı anlamına geliyor. Tabi ABD sentetik üretilen beta karotenin fiyat olarak ucuz olması tercih sebebi iken yapılan araştırmalarda kanser riskini artırdığını da ortaya koymuştur. Bu yüzden her zaman doğal olan değerlidir. Tıp alanında kullanımına bakacak olursak özelikle provitamin A etkisi nedeniyle A vitamini eksikliğinde takviye amaçlı kullanılırken, antioksidan etkisi sayesinde kanserlerin oluşumunu engellemesi mümkün olmaktadır. Bunun yanında kalp damar sistemi üzerine de çeşitli yollardan olumlu etkileri vardır. Cilt koruyucu olarak özellikle tıp alnında olduğu kadar kozmetik sektörü gibi büyük bir alanda çok fazlasıyla da kullanılmaktadır. Kilo vermek için hazırlanan yiyecekler içinde de özellikle bu maddeyi görmekteyiz ve bu ekonomik değerini daha da artırmaktadır. İlaç endüstrisinde tedavi ve takviye amaçlı üretim açısından da vazgeçilmez bir öneme haizdir. Şeklinde konuştu.

  Güdendede açıklamasının devamında: Bu kadar geniş alanda kullanımı olan ve kilogram fiyatı 1200-2000 dolar arasında değişen beta karotenin yanı başımızda tuz gölünde doğal ortamında en sağlıklı şekilde bulunması ama bizim bundan faydalanmamız gerçekten üzerine gidilmesi gereken bir konudur. Aksaray Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Murat Kaya Hocanın bu alanda bilimsel çalışmaları mevcuttur. Bunlarında incelenmesi ve ticari adımların atılması Aksaray’ımız ve ülkemiz adına gerçekten önemlidir.” dedi

 

 



Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Son beş gün , son beş anket
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli