Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

ŞİİR RUH HALİMİZİ DEĞİŞTİREN TILSIMLI BİR ANAHTARDIR

ŞİİR RUH HALİMİZİ DEĞİŞTİREN TILSIMLI BİR ANAHTARDIR

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen şiir dinletileri, bu yıl “Geçmişten Günümüze Türk Şiirinden Örnekler” temasıyla gerçekleştirildi.

- Gençlere Tanıtılması Gereken Tarihi, Kültürel, Edebi Şahsiyetler Var -

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, kalkınma denildiğinde çoğu kişinin aklına makineler, elektrik-elektronik cihazlar ve teknoloji geldiğini; işin edebiyat, sanat, şiir, roman ve felsefe kısmının ise çok fazla gelmediğini söyledi. Bunların esasen bir elmanın iki yarısı gibi, birbirini tamamlayan süreçler olduğunu kaydeden Rektör Acar, “Hangi meslekten olursak olalım, mümkünse birbirini tamamlayan bu süreçlere, hayatın hem teknik hem sosyal boyutlarına aşina olalım” dedi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ASܒnün genç bölümlerden birisi olduğunu ileten Prof. Acar, “2011 yılında bu bölüm kâğıt üzerinde kurulu ancak, öğrencisi olmayan pasif bir bölümdü. Aktif olmayan başka bazı Sosyal Bilimler bölümlerinin yanısıra bu bölüm de, bu dönemde faaliyete geçirildi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün, şiir dinletisi gibi kültürel etkinlikleri çokça yapmasını arzu ediyoruz. Genç nesillere aktarılması ve tanıtılması gereken tarihi, kültürel ve edebi şahsiyetlerimiz var. Bu insanları tanıtmak, okumak, okutmak konusunda en iyi hizmet verebilecek bölümlerimizden birisi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’dür. Bu tür etkinlikleri önemsiyorum” dedi.

- Maalesef Dedelerinin Yazdıklarını Anlamayan Bir Toplumuz -

Şiirin duygusal içeriği çok yoğun, insanın ruh halini değiştirecek anahtar bir mekanizma olduğundan söz eden Prof. Dr. Mustafa Acar, “Şairler söz sanatının ustalarıdır. Bizim düz yazıyla uzun uzadıya izah edemediğimiz bir takım gerçekleri, onlar birkaç cümle, birkaç beyit, birkaç dörtlükle çarpıcı şekilde söyleyebiliyorlar. Şiirler önemli ve önemsememiz gereken tılsımlı araçlardır” dedi. Divan Şiirinden bir örnek veren ve buradan hareketle son dönemde çokça tartışılan Osmanlı Türkçesi konusundaki düşüncelerini paylaşan ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Biz maalesef dilimizin başına gelen hallerden, travmalardan, kırılmalardan dolayı dedelerimizin yazdıklarını okuyamaz, anlayamaz durumda bir toplumuz; hafızasını kaybetmiş bir toplumuz; bundan dolayı da özgüven eksikliği yaşayan bir toplumuz. Bu nedenle her konuda Batının, Avrupa’nın, Amerika’nın ağzına bakıyoruz. Bu kötü bir durum ve bizim yeniden toplumsal özgüvenimizi tazelememiz, geçmişimizle bağlarımızı kurmamız, tarihimizle aramızdaki yıkılan köprüleri yeniden onarmamız gerekir.”

Rektör Acar konuşmasının ardından Nazım Hikmet’in “Ben Bir Ceviz Ağacıyım” ve Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar” isimli şiirlerini okudu. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muammer Doğan’ın konuşmasının ardından öğrenciler, Türk Şiirlerinden örnekler sundu. Bölümün iki öğrencisinin kendi yazdıkları şiirleri okuması takdir topladı.



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli